Повећан број респираторних инфекција код одраслих

Н акон новогодишњих и божићних празника број прегледа у Дому здравља, односно у Респираторној амбуланти, повећао се за 15-20 одсто. Број респираторних инфекција са различитим узрочницима јесте већи, на то су утицале и нагле промене времена, али је ситуација далеко од aлармантне, нагласио је у изјави за В5 телевизију др Бранислав Јовановић, начелник Службе за здравствену заштиту одраслих.

- На удару смо тзв. тридемије јер у циркулацији постоје вирус грипа, ковида и остали, као што су: синcинцијални вирус, ротa и аденовируси. Данима и месецима смо окружени респираторним инфекцијама тако са све више наших суграђана јавља на прегледе у респираторну амбуланту али је симптоматологија блага, понеко се јави са озбиљнијом клиничком сликом. То су болови у глави, мишићима и зглобовима, кашаљ, цурење из носа, малаксалост.

Превентива је пола здравља, каже др Јовановић и додаје да пацијенте саветује да не узимају суплементе на своју руку.Пре свега је битна здрава, уравнотежена исхрана, здрав сан од осам сати, више течности и витамина, односно воћа и поврћа. Наравно, у акутној фази могу се узети суплементи по препоруци лекара. Поготово не треба узимати антибиотску терапију на своју руку јер су у 90-95 посто случајева вирусне инфекције, које се не сузбијају антибиотицима.

-Температурне промене утичу на погоршање основне болести па ни због тога старији суграђани не би требало да често излазе напоље, поготово они са опструктивном болести плућа, ангином пекторис, високим притиском и слично. Савет за њих је да редовно узимају терапију и без преке потребе не излазе када су врло ниске температуре. Шетња је добродошла када су пријатније температуре.

Када је у питању дијагностиковање ковида, у просеку дневно буде позитивних десетак пацијената. Клиничка слика је доста блажа него раније. Препорука је да се избегавају места масовног окупљања људи, имајућу виду и време празника и слава, као да се води рачуна о дистанци и користи заштитна маска, јер се све вирусне инфекције које смо споменули шире капљичним путем, закључује др Јовановић.

Повратак на Главну страну