Захвалност поводом Међународног дана сестринства

З бог ванредних мера проузрокованих епидемијом вируса КОВИД-19, Дом здравља није у могућности да Међународни дана сестринства традиционално обележи културно-уметничким програмом и доделом пригодних признања колегама који су се истакли у претходних годину дана.

Дом здравља зато користи прилику да се захвали свим медицинским сестрама и техничарима који су претходна два месеца, заједно са лекарима и немедицинским особљем, показали велику пожртвованост и дали драгоцен допринос у сузбијању епидемије. Када је било најпотребније, у најбољем светлу показали су хуманост и племенитост позива који су изабрали, радећи на првој линији борбе против епидемије корона вируса. На Међународни дан сестринства 12. маја 2020. године признање су заслужиле све медицинске сестре и техничари, као и сви запослени у установи.

Дан сестринства се у целом свету обележава 12. маја, на дан рођења Флоренс Најтингејл (Фиренца 1820-Лондон 1910), зачетнице модерног сестринства као признате професије. Флоренс је средином 19. века предводила групу од 38 медицинских сестара које су се бринуле о рањеницима у Турској. То је била прва група жена које су као медицински радници отишле на фронт. За време Кримског рата организовала је болнице и увела значајне реформе у санитетску службу и негу рањеника и болесника. Отворила је прву школу за медицинске сестре, а њене ученице касније су отвориле школе таквог типа у многим земљама.