Учешће у обележавању Међународног дана младих

С лужба поливалентне патронаже наше установе придружила се Црвеном крсту Ваљево у обележавању Међународног дана младих. Промотивна акција одржана је на Градском тргу. На штанду су представљени бројни програми посвећени младима, које заједнички спроводе Црвени крст, Дом здравља, Завод за јавно здравље и Медицинска школа. У некима од тих програма млади су и носиоци активности као волонтери, едукатори и вршњачки едукатори. Александар Томић из Црвеног крста у изјави медијима управо је ставио акценат на промоцију вршњачке едукације и преношења знања у вршњачкој групи од стране обучених и оспособљених вршњачких едукатора.

У име наше Патронажне службе Славица Филиповић, струковна медицинска сестра - специјалиста јавног здравља, подсетила је на бројне превентивне здравствено-едукативне програме током године:

-Скоро свакодневно радимо са популацијом младих, пратећи генерације и генерације још од Предшколске установе, преко основне и средње школе, чак и сарадњом са факултетима који постоје у нашем граду. Једна од тема коју тренутно интензивније радимо са нашим партнерима јесте превенција алкохолизма код младих. Уопште, бавимо се превенцијом болести зависности, попут превенције наркоманије коју смо у 2019. години радили на територији Колубарског округа, обухваћене су биле градске и сеоске основне школе. Обележавњем датума у Календару здравља, ликовним и литерарним конкурсима за предшколце и основце, од најранијег узраста радимо на превенцији коришћења дувана. Заштита репродуктивног здравља једна је од наших редовних активности код старијих основаца и средњошколаца. Претходних година радили смо и превенцију депресије код школске омладине. Не смемо заборавити ни основне ствари као што су правилна исхрана и физичка активност, дакле веома пуно је тема које обрађујемо са младима. У свему томе изузетно је важна сарадња са школама, просветним радницима и родитељима.

Генерална скупштина УН прихватила је 1999. године препоруку Светске конференције министара задужених за омладину да се 12. август прогласи за Међународни дан младих, а овогодишња тема на глобалном нивоу је „Tрaнсфoрмaциja oбрaзoвaњa”. У Србији се обележава од 2007. године када је први пут успостављено Министарство за омладину и спорт. Празник представља прилику да се привуче пажња на проблеме младих, као и да се подстакне њихово укључивање у развој друштва.