Недеља здравља уста и зуба од 13. до 18. маја

Недеља здравља уста и зуба oрганизује се у Ваљеву од 13. до 18. маја. Целе наредне седмице предавања у вртићима реализоваће тим Дома здравља (Стоматологија и Патронажа), Заводa за јавно здравље Ваљево и Црвеног крста, у сарадњи са Предшколском установом и уз подршку Града Ваљева. Предавања о хигијени зуба и правилној исхрани за најмлађе биће одржана од 9.30 и 10.30 следећим редоследом: понедељак Звончић и Михаило Ступар, уторак Колибри и Пинокио, среда Бамби и Хајди, четвртак Видра и Бубамара и у петак Наша радост и Пчелица.

Осим тога, предшколци ће у групама посетити Службу стоматологије, обићи ординације и разговарати са стоматолозима. У уторак од 9.30 и 10 су групе из Звончића, у среду из вртића Наша радост и у петак из Хајдија. Предавање о здрављу зуба биће одржано у петак од 10.30 у ОШ „Милош Марковић“ Доње Лесковице.

Завршна манифестација Недеље здравља уста и зуба биће одржана 23. маја од 10 часова у обданишту „Видра“ (Градац, Сувоборкса улица). Уз пригодан програм биће додељене награде на традиционалном конкурсу за најбоље ликовне и литерарне радове деце предшколског узраста и ученика основних школа. Најуспешнији радови се бирају на окружном нивоу у организацији института и завода за јавно здравље и достављају Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, који проглашава најбоље радове на републичком нивоу. Овогодишњи слоган је „Орално здравље чувамо од најранијег узраста“, а циљ кампање је побољшање здравља уста и зуба код деце и стварање навика одржавања правилне хигијене зуба.

У Европском региону Светске здравствене организације проценат шестогодишњака који имају каријес варира од 20-90 одсто у зависности од земље. У свету 60-90 одсто школске деце и близу 100 процената одраслог становништва има зубни квар. Према резултатима истраживања, које је спроведено на национално репрезентативном узорку 2013. године, само 8,3 процената становника Србије старијег од 25 година има све своје зубе, а мање од половине (45,6%) становништва процењује стање својих зуба и усне дупље као добро.