Више прехлађене деце, али су симптоми блажи

У честалије респираторне инфекције код деце и блаже клиничке слике у односу на крај децембра – кратак је пресек стања на Педијатрији наше установе средином јануара. Променљиве временске прилике око новогодишњих празника утицале су на више прехлађених малишана. У изјави за ТВ В5 начелница Службе за здравствену заштиту деце др Валентина Марковић објаснила је какви су најчешћи симптоми и дала доста корисних савета родитељима.

- Деца се јављају углавном са благо повишеним температурама, цурењем носа, кашљем...Карактеристично је да се последњих неколико недеља јављају клиничке слике са повремено повишеним телесним температурама, што посебно забрињава родитеље. Дете два-три дана има температуру, па је нема пар дана, па се опет појави увече, а притом немају скоро никакве друге симптоме или су врло благи. Подвлачим да су то вирусне инфекције, да не треба инсистирати на антибиотицима или самоиницијативно посезати за таквом терапијом, јер не решавају проблем. Код вирусне инфекције превасходно је важна нега детета и симптоматска терапија. То значи да деца треба да мирују код куће, да уносе довољно течности, да им се скида температура ако је преко 38 са 5.

Др Марковић истиче да је скидање температуре од 37 или 37,5 степени једна од најчешћих грешака коју праве родитељи.

- Апелујем и овог пута да родитељи не дају деци антипиретике док температура не достигне бар 38 степени, јер вируси не могу да живе на температурама од 37 или 37,5 степени. Дакле организам се бори тако што на тим температурама „спржи“ вирусе. Ако лековима снизимо температуру на 36,5 онда се вируси размножавају, компликују се са бактеријским инфекцијама и практично од здравог правимо болесно дете.

Адекватна исхрана, воће и поврће, довољно течности, здрав окрепљујући сан – све то родитељи треба да прате и омогуће деци. Смањење контаката, избегавање задимљених просторија, проветравање, заштита уста и слузнице носа приликом боравка напољу, не само због хладног него и загађеног ваздуха, све су то препоруке педијатара.

Када почне друго полугодиште по правилу се очекује и више деце у чекаоници Педијатрије Дома здравља, што је уобичајено стање после распуста, најављује др Марковић.

Повратак на Главну страну