Од данас имунизација против грипа и за старије од 65 година

У холу Центра за културу Ваљево данас почиње имунизација против сезонског грипа четворовалентном вакцином, коју могу примити и грађани старији од 65 и млађи од 18 година. Дом здравља Ваљево је у првој испоруци добио 2.575 вакцина, које обухватају два типа вируса А и два типа вируса Б.

Заинтересовани грађани треба да дођу на видно обележени улаз за пријем вакцина против грипа, с обзиром да постоји засебан улаз за давање вакцина против КОВИД-19.

Подсећамо да је грађанима већ седам дана на располагању вакцина домаћег института „Торлак“, намењена узрасту од 18 до 65 година, за коју ће и даље моћи да се определе на вакциналном пункту у холу Центра за културу. До сада је ову вакцину примило 125 суграђана.

Заинтересовани суграђани ће на вакциналном пункту имати консултације са лекаром, који ће проценити да ли су тренутно у здравственом стању да приме вакцину против грипа. Вакцину не могу примити особе које имају респираторну инфекцију и температуру, док не оздраве, као и особе осетљиве на кокошје јаја, месо и перје.

Вакцина против грипа препоручује се свим ризичним групама грађана, првенствено старијима од 65 година и хроничним болесницима, као и онима који су на радном месту у контакту са пуно људи. За стицање имунитета потребно је две до три недеље, а ствара се имунитет за наредних 6 до 12 месеци.

Повратак на Главну страну