Епидемија варичеле у Ваљеву

У Ваљеву је још увек епидемија варичеле, у народу познате као „овчје богиње“, која траје од новембра и „десетковала“ је вртиће. Педијатар др Валентина Марковић, начелница Службе за здрвствену заштиту деце, каже да се варичеле иначе појављују током године, у зимском периоду се увек очекује више оболеле деце, али да су у последњих пар месеци богиње добили и прележали скоро сви који нису раније.

-Битно је да није било значајнијих компликација и болест је пролазила према очекивању: обично пролази без температуре, поједина деца добију блажу температуру два-три дана, после тога избију оспе на кожи. Постоји црвенило и црвене тачкице које се после претварају у пликове и на крају у крусте. Период избијања богиња је 7-10 дана, на крају се све то сасуши, а деца су искључена из колектива три недеље. Родитељима скрећемо пажњу на чињеницу да се деци наруши имунитет за то време па треба повести рачуна да после тога не иду превише у колективе, у играонице, односно да се не задржавају дуже време у просторијама са пуно деце и одраслих, где могу примити неки вирус или бактерије и добити тзв. суперинфекцију. Препоручујемо унос воћа и поврћа, витаминских препарата, како би се појачао имунитет.

Др Марковић апелује на родитеље да купају децу док имају варичеле јер постоји погрешно мишљење да их не треба купати. Некупањем само могу довести до појачане инфекције на кожи и компликација. Кожу пажљиво треба посушити и намазати препорученим препаратом. Варичела је једина врста богиња коју деца могу да добију јер су захваљујући обавезној вакцинацији заштићени од морбила и рубеола (и заушки). Карактеристично је да је ове године и доста одраслих, чија су деца оболела, добио богиње ако их раније није прележао.