Предавања о хигијени зуба по вртићима

Уоквиру Недеље здравља уста и зуба у току су пријемчива предавања у вртићима која реализује тим Дома здравља (Стоматологија и Патронажа), Црвеног крста и Заводa за јавно здравље Ваљево, у сарадњи са Предшколском установом и уз подршку Града Ваљева. Радионице о хигијени зуба и правилној исхрани за најмлађе одржана су већ у обдаништима Звончић, Михаило Ступар, Колибри, Пинокио, Бамби и Хајди. У четвртак су на реду Видра и Бубамара, а Наша радост и Пчелица у петак. Предавање о здрављу зуба биће одржано у петак и у ОШ „Милош Марковић“ Доње Лесковице.

Предавања за децу у вртићима веома су прилагођена њиховом узрасту и усмеравају их на основна правила хигијене уста и зуба: редовно и правилно прање зуба; правилну исхрану која подразумева умерено коришћење слаткиша и редовно конзумирање воћа и поврћа; контролу зуба од стране родитеља и стоматолога итд. Стоматолози користе и макету вилице на којој показују како се најбоље перу зуби од остатак хране. Малишани су врло активно учествовали у разговору у свим вртићима.

Завршна манифестација Недеље здравља уста и зуба биће одржана 23. маја од 10 часова у обданишту „Видра“. Уз пригодан програм биће додељене награде на традиционалном конкурсу за најбоље ликовне и литерарне радове деце предшколског узраста и ученика основних школа. Најуспешнији радови се бирају на окружном нивоу у организацији института и завода за јавно здравље и достављају Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, који проглашава најбоље радове на републичком нивоу. Овогодишњи слоган је „Орално здравље чувамо од најранијег узраста“, а циљ кампање је побољшање здравља уста и зуба код деце и стварање навика одржавања правилне хигијене зуба.

У Европском региону Светске здравствене организације проценат шестогодишњака који имају каријес варира од 20-90 одсто у зависности од земље. У свету 60-90 одсто школске деце и близу 100 процената одраслог становништва има зубни квар. Према резултатима истраживања, које је спроведено на национално репрезентативном узорку 2013. године, само 8,3 процената становника Србије старијег од 25 година има све своје зубе, а мање од половине (45,6%) становништва процењује стање својих зуба и усне дупље као добро.