Обележен Светски дан борбе против дијабетиса

Д ом здравља Ваљево jе, у сарадњи са Заводом за јавно здравље Ваљево, у четвртак 14. новембра обележиo Светски дан борбе против дијабетесa. Јутарње акције мерења нивоа шећера у крви и притиска Служба поливалентне патронаже спровела је у Привредном суду и компанији „Босис“. У Привредном суду прегледан је 31 службеник, од чега је било по неколико повишених вредности гликемије и притиска, док је у „Босису“ преконтролисано скоро 50 људи из менаџмента и производње и забележено је неколико повишених вредности крвног притиска. Ово је друга година заредом да се у овој компанији реализује акција поводом Светског дана борбе против дијабетеса, као добар пример сарадње јавног сектора и привреде на промоцији здравља и превенцији болести.

У компанији „Босис“ специјалиста јавног здравља и патронажна сестра Славица Филиповић одржала је предавање о здравим стиловима живота и превенцији дијабетеса одмах после јутарње контроле параметара. У Привредном суду са делом колектива о превенцији дијабетеса разговарали су специјалисти опште медицине Дома здравља др Славица Ускоковић, која је и координатор Саветовалишта за дијабетес, и др Јелена Вујић, као и др Александра Филиповић из Завода за јавно здравље и Весна Павловић, главна сестра Патронаже Дома здравља. Они су изнели основне информације о дијабетесу: о типовима шећерне болести, о најчешћим факторима ризика, здравим стиловима живота, о раду Саветовалишта и слично.

-Дијабетес је међу најчешћим хроничним незаразним болестима и представља велики јавно-здравствени проблем. Фактори ризика леже у неправилној исхрани и физичкој неактивности који доводе до гојазности, у пушењу и наследном фактору. У савременом добу и стрес није занемарљив окидач болести. Симптоми су: учестало мокрење, губитак тежине, јачи осећај умора и жеђ. Тип 1 се јавља код деце и терапија је искључиво се инсулином, док се тип 2 јавља код одраслих, а терапија се спроводи таблетама и кориговањем исхране, као и инсулином. Учесталост дијабетеса типа 2 расте са годинама живота и процењује се да је више од половине оболелих старије од 65 година, а болест се открива релативно касно. Због тога је важна превенција и улога изабраног лекара, који добро познаје свог пацијента, у многим случајевима и целу породицу. Дијабетес је подмукла болест са 100 лица, а лечење је јако исцрпљујуће за појединца, породицу и друштво. Скренула бих пажњу да је све више гојазне деце због начина исхране и недовољне физичке активности, што се у каснијем животном добу може одразити на ранију појаву дијабетеса – рекла је др Славица Ускоковић.

Присутни су обавештени и о раду Саветовалишта за дијабетес Дома здравља Ваљево, које је отворено четвртком од 7 до 13 сати. Циљеви рада Саветовалишта су: рано откривање болести, држање болести под контролом, одлагање компликација шећерне болести до њиховог потпуног спречавања. Осим саветодавног рада на факторима ризика и промоцији здравих животних навика, као што су правилна исхрана и физичка активност, Саветовалиште спроводи антропометријска мерења, мерење притиска и контролу гликемије, као и одређивање бодимас индекса.