Изјаве поводом Светског дана борбе против дијабетиса

У очи трибине о дијабетесу у Привредном суду Ваљево организована је конференција за новинаре на којој су говорили Весна Павловић, главна сестра Службе поливалентне патронаже, др Александра Филиповић из Одсека за промоцију здравља Завода за јавно здравље Ваљево и Душко Петровић, портпарол Привредног суда Ваљево.

Весна Павловић је истакла да је 14. новембар у Календару здравља посвећен борби против дијабетеса, али свакако и животу са дијабетесом.

-Наше активности данас спроведене су на два фронта: у Привредном суду и приватној компанији „Босис“. У разговору са запосленима закључили смо да су њихове потребе за здравственом едукацијом и саветима знатно изражене, зато смо се одлучили да одржимо здравствена предавања о здравим стиловима живота и превенцији дијабетеса. Најважније је подизање свести наших суграђана о томе да редовно прате своје здравствено стање и свакодневно улажу у здравље (правилна исхрана, физичка активност, одмор). Избегавати факторе ризика који угрожавају наше здравствено стање и стварају подлогу за дијабетес као хроничну незаразну болест. Истовремено, дијабетес је и једна од болести с којом се живи, а ако је на време дијагностикујемо избећи ћемо компликације и водити нормалан живот. О дијабетесу код деце доста говоримо у образовним установама. Јако је битно да родитељи или просветни радници алармирају здравствене раднике уколико код деце примете појаву учесталог мокрења, поспаност, појачану жеђ, слабост, губитак тежине – закључила је Весна Павловић.

Др Александра Филиповић из Одсека за промоцију здравља Завода за јавно здравље Ваљево подржала је активности Дома здравља поводом Светског дана борбе против дијабетесa и изнела тренутне статистичке податке о овој болести, која има пандемијски карактер.

-Према процени Института за јавно здравље Србије „Др Милан јовановић Батут“ у држави је оболело 750 хиљада људи, а према регионалном регистру ЗЗЈЗ у Колубарском округу болесних од дијабетеса је приближно 9.000, од чега половина у Ваљеву. Апелујем на све здравствене установе да благовремено пријављују новооболеле, зато што има велики значај када се сви подаци организовано прикупљају, систематизују, анализирају и публикују. Сврха свега овога је и израда превентивних стратегија и планирање превентивних активности како бисмо одложили настанак дијабетеса и почетак озбиљних компликација. Свесни смо да је због брзине живота стрес један од главних фактора ризика, али и гојазност, конзумирање алкохола и дувана.

Портпарол Привредног суда Душко Петровић захвалио се у име своје институције и колега представницима Дома здравља и Завода за јавно здравље што су одвојили време за контролу притиска и нивоа шећера у крви, као и за предавање о дијабетесу.

-Посао којим се бавимо у правосуђу, па и у Привредном суду, је врло динамичан, одговоран и стресан. Трудимо се да у сарадњи са пријатељима из здравства, кроз превентивна испитивања и прегледе, дођемо до спознаје да ли имамо неки проблем који нисмо примећивали или јесмо, а нисмо придавали довољне пажње. У том контексту, ми ћемо у наредном периоду обавити детаљније превентивне прегледе, у оквиру акције коју спроводи Дом здравља. Некада је то било уобичајено у свим колективима кроз систематске прегледе. Сматрамо да је то неопходно и жеља нам је да се сарадња настави и наредних година, спремни смо да дамо свој допринос и подржимо овакве акције.

После конференције за новинаре, др Филиповић и Весна Павловић учествовале су у разговору који су са запосленима, на тему превенције дијабетеса и животних стилова, водиле др Славица Ускоковић и др Јелена Вујић, специјалисти опште медицине Дома здравља.