Патронажа на „Данима Паунске бање“

М есна заједница Пауне и тамошњи Црквени одбор јуче су у порти цркве Светог Јована Крститеља у селу Пауне први пут организовали „Дане Паунске бање“. Жеља организатора је да манифестација постане традиционална и допринесе оживљавању села. Основано је и Удружење домаћина “Паунска бања” са циљем да се некадашња бања обнови и врати у првобитно стање, да се у селу развију и неки облици сеоског и бањског туризма, очува здрава природна средина и производи здрава храна. Допринос овим амбициозним плановима дао је и наш Дом здравља. Представници Службе поливалентне патронаже мештанима, учесницима програма и гостима контролисали су хипертензију и гликемију. Иако се манифестација одржава први пут, привукла је значајну пажњу тако да је прегледано преко 80 људи.

Град Ваљево је подржао манифестацију, а присутнима се обратио градоначелник др Слободан Гвозденовић. Одржан је шаролик програм, уз наступ фолклорног ансамбла, српски народни вишебој (бацање камена с рамена, скок у даљ из места) и надвлачење конопца. Туристичка организација Ваљево припремила је изложбу производа народне радиности, меда и других домаћих производа. Организована је и радионица за најмлађе.

Као и многа друга места испод венца ваљевских планина: Сувобора, Маљена,Повлена, Јабланика и Медведника, село Пауне има више природних извора термоминералних вода. Било је више покушаја да се извори уреде, ставе у функцију и постепено комерцијализују као бањски капацитет, а изгледа да је напокон пронађен добар рецепт да се скрене пажња на потенцијал Пауна, лепог села надомак града Ваљева.