Обележен Светски дан деце оболеле од рака

П оводом 15. фебруара – Светског дана деце оболеле од рака, на платоу испред Центра за културу Ваљево одржана је манифестација под називом“Загрли снажно”, у организацији НУРДОР Србија и НУРДОР Ваљево. НУРДОР је Национално удружење родитеља деце оболеле од рака, врло препознато у нашем друштву по значајним и ефектним кампањама које организује. Подршку манифестацији дали су и представници Дома здравља Ваљево, служби Педијатрије и Патронаже, предвођене начелницом Педијатрије др Валентином Марковић и главном сестром Службе поливалентне патронаже Весном Павловић.

Ваљево је са још тридесет градова у Србији у суботу учествовало у обележавању Светског дана деце оболеле од рака. Окупио се велики број Ваљеваца, углавном наших најмлађих суграђана са родитељима, који су у складу са слоганом НУРДОР-ове кампање “Загрли снажно” послали један велики загрљај подршке за све малишане који се лече од рака. Прикупљене донације у хуманитарној акцији биће намењене новој Родитељској кући, што је један од највећих и најзахтевнијих пројеката НУРДОР-а од његовог оснивања. За пар сати, колико је трајао програм, прикупљено је 95.000 динара, објавио је НУРДОР Ваљево. Како кажу из овог Удружења, нова Родитељска кућа трајно ће решити питање потреба за смештајем за сву децу оболелу од рака и њихове породице, које су због лечења приморане да дуже време проведу у Београду.

За окупљене малишане приређен је занимљи музички и сценски програм, који су испратили са осмехом на лицима и наравно зеленим балонима у рукама. Представници НУРДОР-а за Ваљево задовољни су одзивом грађана.

„И ове, као и претходне четири године, грађани су се одазвали баш у великом броју и придружили су нам се и музичке радионице, предшколске установе и музичари града Ваљева. И ове године се прикупљају средства за Родитељску кућу. Кућа је изграђена, али треба да се опреми и да стварно буде по највишим европским стандардима потребним за нашу децу. Неопходна је још једна родитељска кућа, јер се у Србији нажалост сваког дана разболи једно дете од рака”, каже Бојана Мировић, представница НУРДОР-а за Ваљево. Она истиче да су терапије које деца оболела од рака у Србији најбоље могуће и идентичне терапијама које се примењују у Европи, али да су услови лечења, који су круцијални, незадовољавајући.

Према подацима Службе за здравствену заштиту деце Дома здравља Ваљево, тренутно има троје деце евидентирано у овој служби оболело од рака, а не бележи се раст броја оболелих.

Новчане донације могу се уплатити на жиро рачун који се налази на званичној интернет страници НУРДОР-а и на страницама на друштвеним мрежама ове организације. Такође, слањем СМС-а на број 1150 помажете унапређење квалитета лечења деце оболеле од рака из целе Србије. Цена поруке је 100 динара и важи за све мреже.