У Дому здравља почела вакцинација против сезонског грипа

У Дому здравља Ваљево данас је почела вакцинација против сезонског грипа и дистрибуција вакцина по градским и сеоским амбулантама. То значи да ће од сутра, по распореду њиховог рада, вакцинација почети и у амбулантама. Препоручује се да све ризичне групе грађана приме вакцину против сезонског грипа, првенствено старији од 65 година и хронични болесници (као што су пацијенти са кардиоваскуларним болестима, са обољењима респираторног система, дијабетичари итд.). Потребно је да се пацијенти јаве свом изабраном лекару Опште медицине, Медицине рада и Педијатрије, који ће им написати налог за примање вакцине.

Новина је да је ове године обезбеђена четворовалентна вакцина, која обухвата два типа А вируса и два типа Б вируса, прогнозираних за ову сезону. То је најсавременија вакцина против сезонског грипа, каква се аплицира у свим развијеним земљама света, речено је из Института „Батут“. За стицање имунитета потребно је две до три недеље, а ствара се имунитет за наредних шест до 12 месеци. Вакцину не могу примити особе осетљиве на кокошје месо, перје и јаја, као и особе које су прехлађене и имају температуру, док не оздраве.

Дом здравља Ваљево је ове године добио 3.000 доза, што је 450 више него прошле сезоне, имајући у виду да интересовање стално расте. Последње две године вакцинисано је по 2.550 суграђана, тако да је реално очекивање да ће вакцина бити довољно за све заинтересоване. Према препоруци Института „Батут“, вакцина је најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите против грипа.