Кампања о штетности дувана у основним школама

Н астављајући кампању поводом Националног дана без дувана Служба поливалентне патронаже Дома здравља, са сталним партнерима Заводом за јавно здравље и Црвеним крстом, организује здравствено-васпитна предавања и радионице o штетности дуванског дима у основним школама. Намењена су ученицима старијих разреда, за сада у сеоским срединама. До сада су организована у школама „Прота Матеја Ненадовић“ у Бранковини, „Милован Глишић“ у Ваљевској Каменици и „Свети Сава“ у Попучкама. Здравствени радници ће на ову тему у уторак разговарати са ученицима у Поћути, док су у четвртак у Доњим Лесковицама.

Весна Павловић, главна сестра Служба поливалентне патронаже, о циљевима и показатељима радионица каже:

- Надам се да успевамо да покренемо мотивисаност младих ка здравим стиловима живота и да бирају оно што је добро за њихово здравље, да се одупру болестима зависности, конкретно пушењу, да подстичу једно друго. С обзиром на то да су радионице биле интерактивне од ученика смо добили различите одговоре зашто би се определили за цигарете. Један од одговора је да се тај начин доказују, поготово групама које су старије од њих, желећи да постану део тих група, па и да изгледају старије.

Један од циљева радионица јесте оснаживање старијих основаца да се одупру конзумирању цигарета.

- Поента је да деца која не бирају цигарете и свесна су да то није начин за доказивање подстичу своје другаре да се одупру томе и да их врате на здрав колосек. Осим здравствено-васпитног предавања, наше радионице су осмишљене кроз игру у којој једна група ученика прави притисак, наговара другу групу да пробају цигарету, а они се одупиру, дајући одговоре зашто пушење није добро. После тога дискутујемо, питамо их да ли је ту крај ако је њихов друг пушач, сугеришемо им да разговарају с њим и пруже му подршку да одустане од тога.

У овом узрасту не треба занемарити утицај околине:

- У овој циљној групи више је пушача међу дечацима. На питање зашто су почели најчешћи је одговор да су видели од родитеља, који том приликом не излазе у другу просторију, не склањају се. Дакле, од малих ногу су пасивни пушачи, а такву слику су видели код својих родитеља. Деца у сеоским срединама су осетљива група јер се поласком у средњу школу доказују вршњацима у градској средини, желе да им буду интересантнији, ту је и потреба за припадношћу новој средини.

Истраживање о јавном здрављу из 2022. године показује да је сваки шести ученик узраста пети и седми разред основне и прва година средње школе пробао цигарете, а да сваки десети пуши. Ако знамо да загрејани дувански производи доживљавају експанзију, онда су проценти сигурно већи.

Повратак на Главну страну