Дом здравља у обележавању Међународног дана борбе против насиља над старијима

Н Црвени крст Ваљево, у сарадњи са партнерским установама, међу којима је и наш Дом здравља, од 2007. године обележава 15. јун – Међународни дан борбе против насиља над старијима. Од тада се овај датум обележава у Србији, у сарадњи Црвеног крста са Повереницом за заштиту равноправности, док је у свету манифестација започета годину дана раније.

Партнерске установе овај датум су обележиле активностима у Дому пензионера, у сарадњи са Удружењем пензионера Ваљева. Тим поводом секретар Црвеног крста Ваљево Александар Томић је подсетио да се у локалној заједници редовно обележава и Међународни дан старијих особа (1. октобар), тако да су то два дана у години када су активности потпуно фокусиране на старије особе.

- У нашој популацији старији преко 80 година заступљени су са 4-5 процената. Један од најважнијих тренутака је чин ступања у пензију, који доводи до промене одређених навика, а значајно је да свака особа кроз тај процес пролази индивидуално. Најгоре што као заједница можемо да учинимо то је да запоравимо на наше старије. И због тога данас разговарамо са њима, о њиховом здрављу, безбедности, али и уклопљености у локалну заједницу.

Представник Завода за јавно здравље Снежана Маринковић је указала на значај менталног здравља старијих, који би се могао поспешити незанемаривањем, пружањем подршке, поверења, разумевања, дружењем, укључивањем у активности преко породице и локалне заједнице...

Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево увек је ту за наше најстарије, између осталог једном месечно спроводе контролу здравља у Дому пензионера, подсетила је главна сестра службе Весна Павловић.

- Свим посетиоцима Дома пензионера направили смо кратак увид њиховог здравственог стања мерењем крвног притиска, нивоа шећера у крви и липидног статуса; нивоа холестерола и триглицерида у крви. Уједно ћемо тако увидети како се ових дана носе са климатским променама, наглим променама температуре и ваздушног притиска, првим топлотним таласима. Разговарамо и о квалитету њиховог живота, јер као друштво сви можемо бити осетљивији и пажљивији према старима. Наша служба то редовно чини кроз патронажне посете у кућама, месечним прегледима у Дому пензиоенера, у градским и сеоским амбулантама, просторијама месних заједница, на манифестацијама итд.

Председница Удружења пензионера Ваљева Вера Дринчевић сматра да је проблем занемаривање родитеља у позним годинама од стране деце, те да је пуно оних којима је помоћ потребна, мада они избегавају да се жале на децу и фамилију. Због тога удружење нема најбољи увид у њихово занемаривање. Истиче да има спорадичних жалби пензионера на третман у државним институцијама и да би се ту ситуација могла мало поправити.

Повратак на Главну страну