Патронажа редовно ради свој посао

У тешкој ситуацији, изазваној епидемијом вируса КОВИД-19 и уведеним ванредним стањем, наши суграђани нису препуштени сами себи, добијајући многе здравствене услуге Дома здравља на које су навикли. Упркос ванредним околностима, Служба поливалентне патронаже уобичајено ради свој посао. Кућне посете се спроводе редовно, а Телефонско саветовалиште „Деца Србије“ и даље је доступно 24 сата дневно на број 064 8384 316. Познато је да Патронажа пружа директну подршку породицама са бебом првих седам дана након изласка из Породилишта, укључујући купање бебе и савете за дојење, што је сада посебно осетљив сегмент рада. Како то изгледа у овим околностима и постоје ли неке специфичности главна сестра Весна Павловић каже:

-Сада је психолошки моменат јако битан. Превазилажење уплашености и забринутости ствар је с којом смо се суочавали и у нормалним околностима, а сада је то израженије. Трудимо се да их охрабримо, оснажимо. Трудили смо се да наше посете не буду кратке како бисмо одговорили на сваку њихову потребу, а да се ипак не задржавамо предуго јер су такве и препоруке. Труднице прво контактирамо телефоном, покушамо да најавимо посету, али доста информација и савета дамо им телефонски. Посета породиљама и успостављање лактације имали смо у овом периоду више него уобичајено. Похваљујем дојиље које су се ослониле на наше савете, у том погледу ситуација је стабилна.

Поливалентна патронажа је у служби породице, идеја је да се пружи подршка сваком члану породице, тако да се наша реакција и у овим околностима базира на социјалној одговорности: да пружимо подршку свакој породици којој је то потребно, а првенствено трудницама и породиљама са новорођенчадима – каже Весна Павловић. Наилазили смо на препреке, превазилазили смо их у ходу, додаје. На коментар да ни њима, а ни њиховим суграђанима није једноставно да уђу у куће за време епидемије, Весна Павловић каже да су они поносни и храбри медицински радници.

-Као здравствени радници, људи из струке, пружамо пример како се треба одговорно понашати за време епидемије. Приликом кућних посета безбедност је на првом месту: мислимо на сопствено здравље, придржавајући се свих мера заштите, дајући такав пример и препоруке нашим грађанима. Радимо са свом заштитном опремом, коју је установа обезбедила за нас: са заштитним маскама, рукавицама, мантилима, каљачама и са идентификационим картицама по којима нас распознају. У ових месец дана имали смо одличну сарадњу са Дечјим диспанзером Дома здравља и Неонатологијом Опште болнице. У многе породице, које нису биле за преглед педијатра, улазили смо ми и обавештавали педијатре о стању, тако да смо многе случајеве решавали добром комуникацијом и сарадњом Патронаже и педијатара.

Весна Павловић је истакла наставак добре сарадње са Удружењем мултипле склерозе Колубарског округа и удружењима особа са инвалидитетом, као посебно осетљивом групацијом. Периодично сагледавају њихово здравствено стање и потребе, а затим се у сарадњи са изабраним лекарима Службе за здравствену заштиту одраслог становништва организује прописивање терапије.