Обележeна Недељa здравља уста и зуба

С лужба за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља Ваљево, у сарадњи са вртићем „Пинокио“, данас је обележила Недељу здравља уста и зуба, која се сваке године одржава у трећој недељи маја. У дворишту вртића полазници „Креативне радионице „Пинокио“, уз подршку васпитача, извели су веома леп програм сачињен од рецитација, скечева, песама и плесних кореографија, а све на тему здравља зуба. „Пинокио“ је припремио и изложбу дечјих ликовних радова.

У складу са епидемиолошком ситуацијом, публике је било минимално и чинили су је васпитачи вртића, представници Стоматологије и медија.

Начелник ваљевске Стоматологије др Ирена Кукољ истакла је да прошле и ове године нису у могућности да на уобичајени начин реализују активности Недеље здравља уста и зуба, заједно са свим партнерским установама, али да успевају да током године реализују превентивне прегледе.

- Превентивни програм Стоматолошке службе није маргинализован јер смо прилагодили здравствено-васпитни рад условима пандемије. То смо урадили захваљујући одличној сарадњи са директорима основних школа градског и сеоског подручја и средњих школа, јер су преко њихових електронских учионица наше презентације учинили доступним својим ученицима. Презентације су припремљене према узрастним категоријама: од првог до четвртог и од петог до осмог разреда и за средњошколце. Теме су: значај здравља уста и зуба, хигијена уста и зуба, правилна исхрана, каријес и компликације. Такође смо припремили презентацију за обданишта. Упркос епидемији, уз придржавање превентивних мера, у згради Стоматологије одрадили смо систематске прегледе предшколске деце,: од најмлађег узраста па до поласка у школу. Прилагодили смо се родитељима тако да су специјалисти дечје превентивне стоматологије радили у обе смене. Зовемо децу на преглед већ у првој години како бисмо објаснили родитељима да већ од рођења треба започети хигијену уста и зуба, чак и док не крену зубићи. Редовни систематски прегледи обављени су и по школама. Истакла бих да кроз Школу за труднице и родитељство, коју води наша Патронажна служба, едукујемо и будуће мајке.

После програма др Ирена Кукољ и др Снежана Ђурић, специјалиста дечје и превентивне стоматологије, разговарале су са децом – учесницима програма о здравој исхрани и правилној хигијени зуба, дајући им савете и едукативни материјал. Др Ђурић је малишанима прочитала бајку “Лав који није могао сам да опере своје зубе“.

Весна Лазић, координатор Креативне радионице „Пинокио“, рекла је да њихова деца воле да припремају програме, а уједно се и едукују о здрављу и хигијени зуба.

- Радо и брзо смо спремили овај програм јер већ 18 година учествујемо у обележавању Недеље здравља уста и зуба. Све групе су се потрудиле да ликовним радовима дочарају значај Недеље здравља уста и зуба, а затим и лепим програмом, који обухвата малу позоришну представу, рецитације, хорску песму и плесну кореографију. У програму су учествовале две комплетне предшколске групе, са дивним костимима. Иначе, у нашем вртићу и даље обележавамо значајне датуме разним активностима, нас је пандемија само омела да учествујемо у јавним програмима, да путујемо у друге градове на фестивале и такмичења.

Због пандемије ове године централна манифестација није организована заједно са Заводом за јавно здравље, Патронажом и Црвеним крстом, уз ликовни и литерарни конкурс и доделу награда за најбоље радове. Једину захвалницу др Кукољ уручила је Креативној радионици „Пинокио“ за допринос у спровођењу здравствено-васпитних активности и унапређењу оралног здравља за време епидемије заразне болести КОВИД-19.

У оквиру Недеље здравља уста и зуба др Ирена Кукољ, начелник Службе за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља Ваљево, 19. маја је имала получасовно гостовање у Јутањем програму ТВ Ва Плус. У емисији је родитељима и деци пренела пуно корисних савета о хигијени и здрављу зуба.

Повратак на Главну страну