Патронажна служба драгоцена подршка у различитим активностима Дома здравља у време пандемије

О сим обављања редовних активности, као и патронажних посета суграђанима из најосетљивијих категорија друштва, Служба поливалентне патронаже све време даје велики допринос борби против пандемије корона вирусом и болести КОВИД-19. О томе Весна Павловић , главна сестра Службе поливалентне патронаже каже:

-Осим редовних активности, нашли смо се пред многобројним изазовима које је КОВИД-19 ставио пред нас у организационом смислу. Нашли смо се као испомоћ другим службама, првенствено Служби за заштиту здравља одраслих, тако да је одређени број колега био у организационој јединици Ново насеље, односно у КОВИД амбуланти. Једна колегиница, медицинска сестра, у два наврата је била ангажована у Батајници, одазивајући се овом великом изазову и дајући свој допринос у сузбијању корона инфекције. Из Службе поливалентне патронаже свакодневно издвајамо троје до шесторо патронажних сестара и техничара за рад на вакциналном пункту „Гранд“ - на издавању потврда о вакцинацији и на апликацији вакцина”,

У Служби поливалентне патронаже од самог почетка епидемије основан је Кол центар, где две медицинске сестре сваког радног дана, у сарадњи са лекаром опште медицине, раде на продужавању терапије за хроничне болеснике. То је врло значајно за наше суграђане, поготово најстарије, јер се не морају излагати ризику потенцијалног заражавања приликом доласка код лекара у Дом здравља.

У последњих пар месеци Патронажа је ангажована и на имунизацији на терену, било да је у оитању град, приградско или сеоско подручје.

- Придружили смо се активности коју превентивне службе и треба да носе, а то је вакцинација на терену. У самом успостављању масовне имунизације и вакцинације на терену учествовале су Служба за кућну негу и лечење, као и Служба поливалентне патронаже. Наша служба је до сада дала приближно 200 доза, како првих тако и других, с тим што се у кућним условима искључиво даје кинеска вакцина “Синофарм”. Потребно нам је још толика количина да заокружимо досадашње спискове и пријаве путем е-Управе које су пристигле нашој установи. Недавно је координатор за вакциналну управу Дома здравља Ваљево упутио захтев за потребан број доза за подручје Града Ваљево, али с обзиром да нисмо добили тражену количину прибвремено смо обуставили вакцинацију на терену. Чим нам стигну нове дозе “Синофарма” успоставићемо истог дана вакцинацију на терену, наглашава Весна Павловић.

У акцији масовне имунизације на сеоском подручју Града Ваљева Служба поливалентне патронаже у сарадњи са Службом кућног лечења на вакциналним пунктовима у Миличиници је вакцинисала 89 особа, а у Врагочаници 34. Каменица и Дивчибаре чекају нови контигент Синофармове вакцине.

Повратак на Главну страну