Пуно деце болесно од вирусне инфекције сличне грипу

У последњих седам дана на Педијатрији Дома здравља бележи се велики раст броја деце оболеле од вирусне инфекције сличне грипу, и школског и предшколског узраста. Више их је школског узраста с обзиром да у претходном периоду доста деце није похађало вртић због варичела (овчјих богиња) па због изостанка из колектива нису заражени овим вирусом, али се очекује повећан број и код деце предшколског узраста, каже др Валентина Марковић, начелница Службе за здравствену заштиту деце Дома здравља Ваљево.

-Најчешћи симптоми су: висока температура, која иде преко 39 степени па и до 40 (траје три-четири дана, а нешто нижа температура се може наставити до пет, па чак и седам дана); већа деца се жале на главобољу, малаксалост, болове у мишићима и зглобовима. Доста деце се жали и на мучнину, мада већина није повраћала. Радили смо и лабораторијске анализе тамо где смо сматрали да је неопходно, у којима смо добијали смањен број леукоцита, што нам такође потврђује вирусну инфекцију. Препоручујемо родитељима да буду стрпљиви јер инфекција не може да прође за један дан. Наш савет је да прате своје дете: ако је доброг општег стања, а то значи када му спадне температура да је активно, расположено, заинтересовано за игру, лепо узима оброке - онда могу само да им дају симптоматску терапију. То значи да им скидају телесну температуру антипиретицима, који уједно смањују и бол, дају чајеве и друге течности у границама које детету пријају, као и воће и поврће. Уколико висока температура траје, дете је нерасположено, отежано дише, почиње интензиван кашаљ, родитељ види да се дете неуобичајено понаша – то је знак да га треба довести код изабраног лекара на преглед.

Ова вирусна инфекција у Дому здравља Ваљево за сада се третира као обољење слично грипу. До сада је званично потврђен један случај грипа, код двогодишње девојчице. Прогноза лекара је да ће се виремија наставити у фебруару, мада ће распуст донекле ублажити ситуацију код школске деце. Др Валентина Марковић каже да често постоји притисак родитеља да лекари препишу антибиотике, али да код вирусних инфекција за тим нема потребе.

-Код вирусних инфекција коришћење антибиотика може само да погорша основну болест, односно да доведе до компликација, до резистенције на антибиотик и онда ако дође до суперинфекције не можете да излечите ту бактерију јер је дете пре тога без разлога већ пило антибиотик. Родитељи кажу: а шта ако се нешто искомпликује? Не можемо унапред да лечимо нешто – битно је пропратити дете, а сваки ће лекар реаговати ако се развије бактеријска инфекција.

Др Марковић препоручује да родитељи превентивно не воде децу у играонице, на рођендане, славе, у кафиће, уопште у просторије са пуно људи где може доћи до размене вируса.