Превенција рака грлића материце у ДЗ Ваљево

П оводом Европске недеље превенције рака грлића материце (20-26. јануар) јавности се обратила др Ивана Ракић, специјалиста гинекологије Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Ваљево. Организовани скрининг на карцином грлића материце Дом здравља Ваљево спроводи од 2012. године, као један од 17 домова здравља у Србији укључених у овај програм Министарства здравља. То је организовано и масовно позивање циљане популације, без икакве симптоматологије, са циљем да се провери стање. Карцином грлића стопостотно је излечив ако се открије на време, али углавном не показује симптоме до завршног стадијума. Због тога организовани скрининг и редовни гинеколошки прегледи представљају изузетно значајан вид превенције против опаке болести.

-Дом здравља шаље позиве на кућну адресу и за 2019. било је позвано 4.300 жена од 1960. до 1968. годишта. Одазвалe су се 843 жене, што је само једна петина. То је јако мало, али је уобичајени проценат и за претходне године. Нормалан цитолошки налаз имале су 793 жене, типичне спамозне ћелије неодређеног значаја имале су 44 жене, атипичне жлезде неодређеног значаја имало је пет жена, док су блаже интраепителне лезије (промене) имале четири жене. То значи да 2019. у скринингу по позиву није откривен ниједан карцином, али их је било у редовним гинеколошким прегледима. Папаниколау тест и колпоскопски преглед су краткотрајни и безболни. Све промене на грлићу материце настају годинама, тако да има пуно наде за излечење када се дође на време код лекара. Обично је потребно 8-10 година од прве промене до настанка карцинома на грлићу. У том периоду преко 80 одсто случајева је излечиво. Открије се промена неодређеног значаја, прати се и повољно завршава. Међутим, код нас 95 одсто жена дође касно, тек када добију први проблем, а то је у облику обилног крварења или нередовног циклуса. Због тога је велика смртност, а Србија је друга у Европи по броју умрлих од ове болести.

Скринингом је обухваћено 24.715 жена од 25 до 64 године, а позива се по неколико генерација у једној години. У 2020. години на реду су жене од 1970. до 1977. годишта. Др Ракић је замолила суграђанке за стрпљење с обзиром да Гинеколошка служба Дома здравља ради са само три лекара, с тим што ће се у току године ситуација поправити јер ће још два лекара стићи са специјализације. Карцином грлића материце представља велики здравствени проблем.

-Овај рак изазива хумани папилома вирус, као најважнији фактор ризика. Међутим, он не може сам изазвати рак већ су потребни додатни фактори као што су: рано започете сексуалне активности, често мењање партнера, лоши социо-економски услови, хроничне инфекције гениталних органа, коришћење неких контрацептивних средстава и конзумирање дувана. Редовни гинеколошки прегледи грлића материце треба да започну прве године од ступања у сексуалне односе, најкасније треће године, а најчешће до 21 године живота. Свака жена са 15 година и више у Србији има право на бесплатан преглед грлића. ХПВ вирус је врло инфективан и велика је прокуженост у популацији, отприлике је 80 одсто људи заражено у неком контакту у току живота. Међутим, то углавном прође неопажено и не знамо да смо захваћени папилома вирусом. Ако је имунитет ослабљен и постоје наведени додатни фактори ризика, онда ће се испољити. Постоји преко 100 типова, веома је вирулентан, али немају сви подједнаки онколошки потенцијал. Примарну превенцију представља ХПВ вакцина која је препоручена, требало би да обухвати децу од 9-12 година оба пола, али није обавезна јер је јако скупа за наше услове.

Србија заузима неславно друго место по смртности од овог обољења, због чега је изузетно битно подизање свести о превенцији рака грлића материце. Годишње у Србији оболи око 1.400 жена, од чега четвртина умре.