У недељу у Болници и Дому здравља Превентивни прегледи

У недељу 26. маја 2024. године, од 8 до 17 часова, у Дому здравља и Болници Здравственог центра Ваљево биће омогућени бесплатни превентивни прегледи за грађанство. У недељу 26. маја од специјалистичких прегледа прегледа биће омогућен основни клинички преглед уз мерење вредности основне крвне слике и мерење вредности крвног притиска.

Од специјалистичких прегледа овога пута акценат је на превенцији па су у фокусу педијатријска популација, деца и школарци којима је омогућен преглед специјалисте физијатрије. А за адултно становништво биће омогућен преглед код пнеумофтизиолога уз РТГ плућа по процени лекара пулмолога, а за попуилацију изнад 50 година живота која има знатан пушачки стаж РТГ снимак плућа ће бити обавезан у склопу ових превентивних прегледа. У недељу ће бити могуће урадити и лабораторијске анализе: крвна слика, хормони штитасте жлезде ФТ4, ФТ3, ТСХ, тумор маркер за мушку популацију ПСА.

Превентивни прегледи за грађанство су прилика да се потпуно бесплатно прегледају чак и грађани без здравственог осигурања тј. оверене здравствене књижице.

Заказивање није потребно, већ је довољно само да грађани оду до здравствене установе од 8 до 16 сати и преконтролишу своје здравствено стање.

Превентивни прегледи биће организовани у недељу у око 170 здравствених установа широм Србије. Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима.

Повратак на Главну страну