Сарадња Дома здравља са удружењима особа са посебним потребама

Д ом здравља Ваљево је активан у сарадњи са удружењима и клубовима особа са посебним потребама: са церебралном парализом, мултиплом склерозом, слепим и слабовидим особама итд. У последње време активности су интензивиране, тако да су у току посете и радионице у неколико удружења града Ваљева.

Служба поливалентне патронаже Дома здравља недавно је започела сарадњу са ваљевским Клубом за особе са инвалидитетом „Корак напред“, са циљем успостављања подршке члановима Клуба и подстицаја здравим стиловима живота. Главна сестра Весна Павловић, заједно са дефектологом Немањом Аћимовићем који ради са специјалним одељењем ОШ „Нада Пурић“, прошле недеље је одржала радионицу члановима Друштва за церебралну парализу, на којој се упознала са њиховим разноликим потребама и интересовањима. Према препознатим потребама укључују се сарадници из Дома здравља и других установа за наредне радионице. Тако је јуче за чланове Друштва за церебралну парализу и Удружења мултипле склерозе организована трибина посвећена правилној исхрани, коју је водила Весна Павловић, а гости су били др Александра Филиповић и нутрициониста-дијететичар Снежана Маринковић из Завода за јавно здравље Ваљево. Осим општих препорука за правилну исхрану, посебан акценат стављен је на воће. Чланови Клуба донели су своје омиљено воће, а здрaвствени тим им је објаснио које витамине и минерале садрже поједине воћне врсте и који је њихов значај за организам. На крају су правили воћне салате и коктеле и њима се заједнички освежили.

У четвртак ће бити одржан састанак у Удружењу мултипле склерозе, такође са циљем препознавања потреба чланова. Крајем прошлог месеца су психолог Дома здравља Живана Пантић и главна сестра Патронажне службе Весна Павловић разговарале са члановима Међуопштинског савеза слепих и слабовидих особа, у њиховим просторијама. Тема је била јачање самопоуздања слепих и слабовидих особа и сензибилисање друштва за њихове проблеме и потребе.

Један од циљева даље комуникације са удружењима јесу и патронажне посете, како би се боље упознали са условима и начином живота њихових чланова, као и медицинским потребама. Све ове активности део су рада Патронажне службе и Дома здравља у широј друштвеној заједници.