Превентивни преглeди колектива у организацији Дома здравља

В Већ дуже време у раду Превентивног центра Дома здравља Ваљево истичу се и бесплатни превентивни прегледи ваљевских колектива, о чему говори шеф центра др Милица Милићевић:

- У току прошле године завршено је 280 превентивних прегледа који су обухватили запослене основних школа „Владика Николај Велимировић“ и „Нада Пурић“, Пољопривредне школе, компаније „Босис“ и колектива нашег Дома здравља. Од почетка године до данас смо обавили око 120 превентивних прегледа запослених у Високој пословној школи струковних студија, Првој основној школи и ОШ „Андра Савчић“. У плану су прегледи запослених у Полицијској управи Ваљево, Медицинској школи, Градској управи и Републичком фонду здравственог осигурања. Превентивни прегледи су веома садржајни и обухватају: мерење телесне висине и тежине на основу чега се израчунава бодимас индекс; мерење нивоа шећера у крви, холестерола и триглицерида; попуњавање превентивне карте на основу које процењујемо факторе ризика за настанак хроничних незаразних болести; ултразвук стомака; физикални преглед, мерења крвног притиска и индивидуалне здравствено-васпитне савете. За жене је обезбеђен гинеколошки преглед и обука за самопреглед дојки. Циљ овакве акције је превенција хроничних незаразних болести и унапређење јавног здравља у локалној заједници.

Интересовање и задовољство спроведеним прегледима је изузетно, чак стижу и писма захвалности од појединих колектива, а међу прегледанима већ има пријављених за нови круг систематских превентивних прегледа. Реализују се најчешће две суботе у месецу, у ординацијама Дома здравља.

Др Милићевић је издвојила и обуку просветних радника за збрињавање хипогликемије (пада нивоа шећера) код деце оболеле од дијабетеса типа 1, која је у сарадњи са педијатрима спроведена почетком школске године на иницијативу Министарства просвете.

- То су драматичне ситуације и ту просветни радници имају задатак да буду прибрани, да пруже прву помоћ док не стигне Хитна помоћ. Обука се односила на препознавање хипогликемије код деце и брзу реакцију док су деца још свесна. Добили су Глукагоне – инјекције хормона који подиже шећер у таквим ситуацијама и показали смо им како се примењују. Затим су школе изабрале своје екипе из обе смене и послали их у Дом здравља, где смо им на практичним примерима показали како се примењује инјекција Глукагона.

Уз континуирани рад Саветовалишта за дијабетес и Саветовалишта за правилну исхрану, Превентивни центар Дома здравља Ваљево своју мисију испуњава и другим активностима, као што су здравствене трибине и радионице, обележавање важних датума у Календару јавног здравља и слично, заједно са Службом поливалентне патронаже. Тако да је акценат на превенцији у раду Дома здравља, као установе примарне здравствене заштите, све израженији.

Повратак на Главну страну