Дом здравља на градској манифестацији КРЕЋИ СЕ

Н

а платоу Центра за културу Град Ваљево је у суботу организовао манифестацију „Крећи се“, као завршни догађај пројекта „City Walk“, подржаног из фондова Европске уније. Цео догађај је представљао промоцију здравих стилова живота у урбаним условима - кретања, пешачења, рекреације, вожње бицикла и спорта. Служба поливалентне патронаже Дома здравља била је један од учесника ове велике манифестације, којом је уједно обележила и Међународни дан физичке активности „Кретањем до здравља“. У тзв. Здравственом кутку, заједно са партнерима, Медицинском школом Ваљево и Црвеним крстом, грађанима су контролисали притисак, мерили тежину и висину, одређивали бодимас индекс, давали здравствене савете и едукативне брошуре. Више од стотину учесника и пролазника преконтролисало је ове параметре, тако да је акција веома успела.

Клубови и удружења организовали су занимљиве демонстрације бициклизма, рвања, каратеа и џудоа, игре без граница за децу, кангу фитнес, шетњу до парка Пећина и натраг, спелеолози су демонстрирали пењање уз ужад... Један од најзанимљивијих тренутака био је када су учесници формирали велике фигуре пешака и бицикла које су фотографисане из дрона. У програму су учествовали Карате клуб “014” , Рвачки клуб “Младост”, Џудо клуб „Кодокан“, Бициклистички клуб “Боба”, СУ “Варатонац”, Друштво истраживача “Владимир Мандић Манда”, „Кангу клуб“, Планинарски клуб “Повлен” и ПСД “Маглеш”. Посматрачи и пролазници су имали могућност да се придруже активностима и опробају у појединим вештинама.

Манифестацију је отворио члан Градског већа проф др Мирољуб Ивановић, саопштивши присутнима лепе вести везане за будуће бициклистичке и пешачке стазе у нашем граду, чије пројектовање и изградњу финансира Град Ваљево. Коoрдинатор пројекта Ненад Бранковић говорио је реализованим активностима, резултатима и ефектима пројекта, наглашавајући да је „City Walk“ допринео припреми и реализацији активности Града Ваљева на унапређењу пешачке и бициклистичке инфраструктуре. Значај физичке активности подвукао је промотер манифестације Илија Лазаревић из Рвачког клуба „Младост“, јуниорски првак државе у рвању слободним стилом.

Ваљево је један од 17 градова и институција из девет земаља који су укључени у пројекат „City Walk–Градови за пешаке“, који се реализује у оквиру Интeр-регионaлног дунавског транснационалног програма, подржаног од Европског фонда за регионални развој (ЕРДФ) и Инструмента претприступне помоћи (ИПА). Пројекат спроводи конзорцијум од 17 партнера из Словеније, Мађарске, Словачке, Хрватске, Румуније, Бугарске, Чешке Републике, Аустрије и Србије, са намером успостављања и ширења пешачких зона, пешачког и бициклистичког саобраћаја у градовима дунавског региона. Пројекат помаже градовима да смање емисију издувних гасова и буку, постану безбеднија и боља места за живот, да повећавају улогу активног транспорта попут ходања и превоза бициклом. Пројекат такође промовише здраве стилове живота.

->