Обележен Светски дан борбе против злоупотреба дрога

Н аша установа јуче је учестовала у обележавању Светског дана борбе против злоупотреба дрога – под слоганом „Здравље за правду. Правда за здравље“. Превентивну акцију у центру града су заједнички организовали Црвени крст Ваљево, Дом здравља и Медицинска школа. На тргу код зграде Градске управе постављени су промо-пултови са пратећом изложбом, уз поделу грађанима промоматеријала везаних за борбу против злоупотребе и кријумчарење дрога. У акцији су учествовали волонтери Црвеног крста – ученици Медицинске школе и представници Службе поливалентне патронаже наше установе. Циљ активности је подизање свести о изазовима које дрога представља за друштво и покретање свих, како појединаца и породице, тако и најшире заједнице, да се укључе у превенцију злоупотреба дрога. Акцију су пропратили и локални медији.

Резолуцијом 42/112 1987. године Генерална скупштина УН прогласила је 26. јун Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама као израз одлучности да ојача деловање и сарадњу у борби против злоупотребе и трговине дрогама. Овај дан обележава се широм света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за подизање свести о великом друштвеном проблему који представља, пре свега, илегална дрога и за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога.

Слоган кампање за 2019. годину је „Здравство и правосуђе за сузбијање дрога” и има за циљ да нагласи значај сарадње здравственог и правосудног система јер ефективни одговори на проблеме повезане са дрогом нису могући без мултисекторске сарадње. Она подразумева сарадњу различитих сектора као што су здравство, полиција, правосудни органи, социјална заштита, просвета, али и и други сектори и организације. Само кроз заједничке активности свих сектора и организација могуће је обезбедити интегрисана решења у складу са међународним конвенцијама за контролу дрога, заштиту људиских права и Циљевима одрживог развоја.