Како спречити нежељену трудноћу

П оводом Светског дана контрацепције, синоћ су Дом здравља Ваљево и Медицинска школа, у сарадњи са Заводом за јавно здравље и Црвеним крстом Ваљево, у просторијама школе организовали трибину „Нађи прави избор“, посвећену контрацепцији. Модератор је била Весна Павловић, главна сестра Службе поливалентне патронаже, иницијатор овог догађаја (према смерницама ЗЗЈЗ Ваљево и Института „Батут“), која је истакла да је идеја да се оваква трибина спроведе и у осталим средњим школама. У присуству наставника здравствене неге и представника партнерских установа, о методама контрацепције ученицима треће године са неколико смерова говорио је др Душко Антонић, гинеколог Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља.

-Ситуација је боља него што је некада била. Имамо мање нежељених трудноћа него раније. Пре 40-50 година имали смо ситуацију да се жене нису бавиле заштитом свог репродуктивног здравља, него им је основна контрацепција била да прекину нежељену трудноћу и то више пута. Данас имамо сасвим другачију слику: да због каснијег ступања у брак и каснијег покушаја добијања потомства имамо више стерилитета него раније. Поента је да млади људи науче како да заштите своје репродуктивно здравље када не желе трудноћу, а да у тренутку када то буду желели могу да се остваре као родитељи. Постоји више врста контрацепције: механичке, хормонске, хемијске, интраутерине... У суштини, шта год планирају да користе требало би да се консултују са лекаром. Савет који се укратко може дати јесте да се комбиновањем више контрацептивних средстава може постићи већа успешност заштите од нежељене трудноће – изјавио је др Антонић.

На трибини се чуло и да ниједан начин заштите није стопостотно сигуран, а да битну улогу игра и добро познавање партнера, као и да методе као што је кондом уједно представљају заштиту од полно преносивих болести. Др Антонић је одговорио и на пуно питања које су ученици поставили анонимно, преко листића који су им подељени. Наставник здравствене неге Медицинске школе Ваљево Јелена Аксентијевић представила је део резултата свог истраживачког рада на тему контрацепције и полно преносивих болести код адолесцената.

-Спроведено је истраживање међу ученицима прве године Медицинске и Пољопривредне школе четвртог степена, 120 испитаника укупно. Добили смо податке о томе колико су информисани о полно преносивим болестима, начинима преношења и мерама контрацепције у циљу заштите од преношења болести. Истраживање је показало да су млади људи веома слабо информисани и да све наше установе треба што више да раде са њима на ову тему. Уколико се довољно информишу и усвоје здраве стилове живота, они ће спречити преношење полних болести и трудноће код малолетница, што је, на жалост, све чешћи случај. Разлог је и што се доња граница ступања у сексуалне односе значајно спустила, што је такође један од резултата овог анкетирања ученика.

Осим што је истраживање показало да млади све раније ступају у сексуалне односе, по њиховим одговорима закључак је да највише информација о томе добијају од свог друштва и преко медија, затим у школи, а доста мало од родитеља.

Ученице Медицинске школе, смера Гинеколошко-акушерска сестра, припремили су здравствено-васпитне паное са различитим порукама. Осим тога, сви су урадили улазни и излазни тест, како би се утврдило колико су стекли нових сазнања. Завод за јавно здравље обезбедио је брошуре „Репродуктивно здравље младих“ , а представник Црвеног крста поделио је ученицима кондоме.

Светски дан контрацепције се обележава сваке године 26. септембра. Кампања је покренута 2007. године на глобалном нивоу, са циљем да истакне важност употребе различитих метода контрацепције и одговорног сексуалног понашања тако да се омогући свим сексуално активним особама, посебно младима, информисан избор о свом сексуалном и репродуктивном здрављу. Према проценама СЗО, употреба модерних метода контрацепције спречила би 308 милиона непланираних трудноћа, док би испуњавање свих незадовољених потреба жена за модерним методима контрацепције спречило додатних 67 милиона нежељених трудноћа на годишњем нивоу. Према проценама СЗО, око 15 милиона адолесцената користи неку од модерних метода контрацепције, док 23 милиона адолесцената има незадовољену потребу за модерном контрацепцијом и стога су под повећаним ризиком од нежељене трудноће.