Не дозволите да због дувана изгубите дах

О дбор за јавно здравље Ваљево са партнерским установама и ОШ „Прота Матеја Ненадовић“ из Бранковине организовали су данас обележавање Светског дана борбе против дуванског дима. Присутне је поздравила секретар Одбора за јавно здравље Славица Филиповић, струковна медицинска сестра-специјалиста јавног здравља. Ученици школе извели су пригодан програм, приказан је кратки филм о штетности дуванског дима по младе генерације, а затим су уручене награде најуспешнијим предшколцима и основцима на ликовном и литерарном конкурсу „Не дозволите да због дувана изгубите дах“. Ваучере за куповину школског материјала и прибора уручио је прим. др Радиша Јокић, потпредседник Одбора.

-Циљ нам је да постакнемо децу да од малена цртају и пишу о штетности дуванског дима како би стварали здраве животне навике. Сваке године се снижава граница почетка пушења, а знамо колико је штетан дувански дим за плућа, крвне судове, срце и друге органе. Узрок је многих болести, поготово плућних, као што су бронхитис, астма, а утиче индиректно и на непушаче. Ове године акценат конкурса је управо на плућима, у складу са слоганом који је пласирала Светска здравствена организација. ОШ „Прота Матеја Ненадовић“ у Бранковини је прва сеоска школа у којој организујемо нашу традиционалну манифестацију. Сеоске школе су до сада и биле агилније у слању радова, мада нас радује добар одзив вртића ове године.

Одбор је доделио 15 појединачних награда и две групне. Награде су отишле у скоро све ваљевске вртиће: Звончић, Хајди, Бамби, Колибри, Наша радост, Бубамара и Пчелица, а међу основцима најуспешнији су били ученици школа „Нада Пурић“, „Прота Матеја Ненадовић“ Бранковина (издвојена одељења Јошева и Котешица), „Свети Сава“ из Попучака“ и „Милован Глишић“ из Ваљева. Групне награде су припале Креативној радионици „Пинокио“ и школи из Бранковине. Председник жирија био је наставник ликовног васпитања у пензији Милијан Марковић. Приређена је изложба најбољих ликовних радова, а првонаграђени литерарни рад-песму прочитао је Јован Рајовић, ученик трећег разреда ваљевске ОШ „Нада Пурић“.

Одбор за јавно здравље Ваљево организовао је манифестацију у сарадњи са Службом поливалентне патронаже и Службом опште медицине Дома здравља Ваљево, Заводом за јавно здравље, Пнеумофтизиолошком службом Опште болнице Ваљево, Црвеним крстом, Медицинском школом, Предшколском установом „Милица Ножица“ и основним школама.