Прегледи пензионера поводом Светског дана срца и Међународног дана старијих особа

П оводом Светског дана срца (29. септембар) и Међународног дана старијих особа (1. октобар) данас су у Удружењу пензионера Ваљево организовани превентивни прегледи, уз заштитне епидемиолошке мере. У оквиру контроле здравља пензионерима су проверени притисак, ниво шећера, холестерола и триглицерида и измерена телесна маса и висина, уз одређивање бодимас индекса. Паралелно је спроведена анкета о кардиоваскуларним обољењима, а после прегледа представници здравствених установа присутнима су дали препоруке за превенцију болести срца и крвних судова.

Носилац активности била је Патронажна служба Дома здравља Ваљево, а партнери Црвени крст Ваљево и Завод за јавно здравље Ваљево. Главна сестра Патронаже Весна Павловић истакла је да је ово прва групна здравствено-васпитна активност по Календару здравља Светске здравствене организације од почетка пандемије.

-Наше данашње активности посвећене су здрављу кардиоваскуларног апарата, односно здравом срцу. Такође, у сусрет Светском дану старијих особа, активности усмеравамо на старије суграђане, на тзв. златно и здраво старење, колико је то могуће. Мерењем тежине и висине и одређивањем бодимас индекса процењујемо ризик од хроничних незаразних обољења, као и мерењем притиска, нивоа шећера, холестерола и триглицерида у крви. Осим тога, радимо скрининг на кардиоваскуларна обољења, анкетирајући сваког данашњег корисника услуга. Наше активности су превентивне, усмерене на здравље локалне заједнице и превенирање компликација хроничних болести у зрелом животном добу.

Снежана Маринковић из Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље каже да све установе тимски поручују да је здравље најважније. У сарадњи са волонтерима Црвеног крста Ваљево, Завод је поделио одговарајући промоматеријал Института „Батут“.

-Поред физичке активности, дружења и забаве старијих људи, не сме се заборавити ни на правилну исхрану. Нутриционисти препоручују три оброка дневно, односно што чешће и мање обилне оброке, калоријски уравнотежене, уз узимање довољно течности. Битно је додавање уља, пре свега маслиновог, затим зачинског биља, конзумирање млека и киселог млека, младог кајмака и сира. Што се тиче меса, предност дајемо јунетини, пилетини и ћуретини, грилованом месу, никако прженом и похованом у дубокој масноћи. Треба користити доста воћа и поврћа, најбоље термички краткотрајно обрађеног.

У свим обележавањима важних датума у Календару здравља учествује и Црвени крст Ваљево, о чему Зорица Јовановић каже:

-Све активности на промоцији здравља прати и Црвени крст са волонтерима, претежно ученицима Медицинске школе, који на тај начин стичу и додатна практична знања о унапређењу здравља. Када је у питању очување здравља имамо и специјалне пакете које делимо најугроженијима, а ту је и Народна кухиња са куваним оброцима.

Вера Дринчевић, председница Удужења пензионера града Ваљева захвалила се медицинским екипама на одличној акцији и на дугогодишњој сарадњи.

-Данашња акција је добро посећена, драго ми је да су пензионери заинтересовани за своје здравље.

Један од најстаријих чланова удружења Милорад Ђермановић није крио задовољство:

-С обзиром да Ваљево има око 24.000 пензионера веома сам поносан што је наше удружење организовало ову акцију, а није прва, практикујемо то годинама. Долазили су нам и специјалисти, тако да наши чланови у одређеним данима могу да се бесплатно прегледају. Посета је увек велика. Иначе, особље Дома здравља веома је љубазно тако да су људи презадовољни.

За сат и по прегледано је 35 чланова удружења пензионера Ваљева. Њихови резултати су у прихватљивим границама јер се у 90 одсто случајева ради о људима који редовно користе терапију и уредно контролишу здравље.

Повратак на Главну страну