Вакцинација против сезонског грипа почиње 1. октобра

У Дому здравља Ваљево и секторским амбулантама, градским и сеоским, вакцинација против сезонског грипа почиње у четвртак 1. октобра од 7 часова ујутро. Потребно је да се пацијенти јаве свом изабраном лекару Опште медицине, Медицине рада или Педијатрије, који ће им написати налог за примање вакцине. Дом здравља Ваљево је ове године добио 4.000 доза, што је 1.000 више него прошле сезоне, имајући у виду да интересовање за имунизацију против грипа сваке године расте, а ове године поготово због актуелне пандемије корона вируса.

Препоручује се да све ризичне групе грађана приме вакцину против сезонског грипа, првенствено старији од 65 година и хронични болесници (као што су пацијенти са кардиоваскуларним болестима, са обољењима респираторног система, дијабетичари итд.). За стицање имунитета потребно је две до три недеље, а ствара се имунитет за наредних шест до 12 месеци. Вакцину не могу примити особе осетљиве на кокошје месо, перје и јаја, као и особе које имају респираторну инфекцију и температуру, док не оздраве.

И ове године обезбеђена је четворовалентна вакцина, која обухвата два типа вируса А и два типа вируса Б. Према препоруци Института „Батут“, вакцина је најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите против грипа.

Повратак на Главну страну