Годину дана рада КОВИД амбуланте и мурал од грађана Новог насеља

У претходних годину дана кроз КоВИД амбуланту и КОВИД Дом здравља прошло је 68.837 пацијената, од чега је тестирано 31.596 . У просеку је сваки пацијент четири пута дошао у КОВИД амбуланту тако је број услуга за ових годину дана вишеструко већи. Направљено је и 16.829 снимака плућа мобилним рендген апаратом, који је Дом здравља нешто касније набавио. Број прегледане деце до 18 година је 1.417, што је одличан податак јер говори колико деца мање обољевају, а кад оболе имају благу клиничку слику.

Ове податке је данас, поводом годину дана постојања КОВИД амбуланте (и једно време КОВИД Дома здравља) у Ваљеву, новинарима предочила директорка установе др Бранка Антић. Осврнула се и на чињеницу да и после годину дана пуно суграђана чека на преглед испред КОВИД амбуланте у Новом насељу:

- Нажалост, поново бележимо повећан број и прегледа и заражених. У последњих 10 дана просек нам је 320 дневно, што је пуно за нашу амбуланту, с тим што не треба заборавити да у укупном броју прегледа има доста и контролних. Јуче смо имали у Ваљеву 71 позитивну особу, свакако да нисмо очекивали да ће после годину дана бити тако. Али, добро је што доминира лакша клиничка слика, нема много тежих облика, спорадично пацијенти стижу до респиратора. Видите да је велики број пацијената испред амбуланте, већ смо на оној критичној маси када бисмо требали да поново вратимо прегледе на КОВИД-19 у Дом здравља, али због реконструкције зграде и главног улаза то је сада немогуће. Али, ако заврше главни улаз у наредних недељу дана мораћемо да вратимо прегледе у централни објекат. Надамо се да ће се смањити број прегледа, видећемо... Свима нам је короне преко главе, али морамо да се сачувамо како бисмо дошли до колективног имунитета, да би се људи вакцинисали и ревакцинисали у довољном броју како бисмо имали пад новозаражених.

Директорка Бранка Антић је рекла да предивни мурал који је јуче осликан на амбуланти у Новом насељу има велики значај и симболику за све запослене у Дому здравља, који су дали све од себе у претходних годину дана пандемије. Захвалила се Марку Јовановићу и његовим суграђанима из Новог насеља, од којих је потекла иницијатива. А Марко тим поводом каже:

- Када се окупимо да пратимо утакмице фудбалског клуба из Новог насеља том приликом се договарамо и да урадимо нешто лепо у нашем крају. Покренули смо различите иницијативе, првенствено еколошке, па смо се сетили да, у складу са овом ситуацијом, одамо признање здравственим радницима који заиста улажу надљудске напоре у последњих годину дана. Наша амбуланта постала је централно место у граду по питању короне и ми смо решили да урадимо један мурал. Уметник који је осликао мурал, Марко Голоскоковић, такође је наш комшија тако да је све то једна лепа локална прича.

Наглашавајући да је то њихов скроман допринос у знак захвалности здравственим радницима, Марко каже да су их многи подржали и да им стижу похвале са свих страна. А оригинално решење Марка Голоскоковића на предњем зиду амбуланте свакако ће привлачити погледе свих који ту дођу.

Повратак на Главну страну