Гостовање на ТВ Ва Плус поводом Светског дана без дувана

П

о Календару здравља Светске здравствене организације 31. мај се обележава као Светски дан без дувана, ове године под слоганом „Донеси одлуку – остави дуван“. Иако другачије него претходних година, захваљујући знатно повољнијој епидемиолошкој ситуацији Дом здравља Ваљево је успео да се са неколико разноврсних активности прикључи овој значајној глобалној кампањи.

Поводом Светског дана без дувана јуче је Славица Филиповић, струковна медицинска сестра-специјалиста јавног здравља из Службе поливалентне патронаже гостовала у Јутарњем програму ТВ Ваљево Плус. Говорила је о пушењу као фактору ризика за настанак многих болести, као и о превентивним активностима које Дом здравља Ваљево спроводи у борби против дуванског дима.

- Дувански дим је један од најзначајнији фактора ризика за настанак многих хроничних незаразних болести. Може се рећи да не постоји ниједна болест која настане у људском организму за коју пушење није било један од битних фактора ризика, ако је особа пушач. Најчешће су то обољења респираторних органа (грла и плућа), кардиоваскуларног апарата (срце и крвни судови) при чему као највеће последице имамо инфаркт срца и инфаркт мозга, као церебро-васкуларни инсулт, односно шлог. Све су то врло тешка обољења, која могу имати високу стопу смртности или компликација. Ту су и болести дигестивног тракта, репродуктивних органа. СЗО указује да годишње 7,5 милиона људи умре од последица коришћења дуванског дима. Пушење је болест зависности, то такође треба истаћи.

Патронажна служба се пушењем и другим болестима зависности редовно бави у својим превентивним активностима. Славица Филиповић је истакла дугогодишњу одличну сарадњу са основним и средњим школама и Предшколском установом, где се реализују бројне активности, које због пандемије нису могле да буду спроведене у последњих годину дана. Међу њима су и широј јавности добро познате радионице са вршњачким едукаторима у школама. Такође је подвукла значајну улогу Одбора за јавно здравље Ваљево, који је поводом 31. јануара, Националног дана против дуванског дима, организовао ликовни и литерарни конкурс и проглашавао најбоље радове предшколаца и основаца на централној манифестацији.

- Савремено доба доводи основце у периоду пубертета пред велике изазове, међу којима су и цигарете. Та старосна граница се све више спушта и налазимо ученике четвртог и петог разреда основне школе који су пробали цигарету. Та чињеница је поражавајућа и за њу смо сви помало одговорни, а рекла бих да све креће из породице. Од најранијег детињства се усваја модел живота из породице, а затим просветни радници, па здравствени радници, сви који су у непосредном контакту са децом и младима треба да спроводе промотивне активности усмерене ка њима.

Истакла је тенденцију да у свим домовима здравља постоје саветовалишта за одвикавање од пушења јер „има доста људи који би желели да престану да пуше, али немају довољно својих капацитета, снаге и мотивације да истрају у томе.“

Славица Филиповић је истакла и да је део редовне радионице Школе за труднице и родитељство, одржане јуче, био посвећен здравим стиловима живота. Кроз ову едукацију говори се о нези труднице и новорођенчета и правилној исхрани, али и о штетним навикама као што су пушење, конзумирање алкохола и психоактивних супстанци.

Радионице су у малим групама по пет трудница, понедељком од 11 до 13 сати, у Завичајном музеју Градске библиотеке, који је ова институција уступила као простор до завршетка реконструкције Дома здравља и краја пандемије. Поштују се противепидемијске мере.

Дом здравља се заједно са Заводом за јавно здравље Ваљево придружио и акцији на градском тргу, чији ји носилац био Црвени крст Ваљево.

Повратак на Главну страну