Одржана завршна приредба Недеље здравља уста и зуба

Л епршавим програмом предшколаца и доделом награда за најбоље ликовне и литерарне радове деце предшколског узраста и ученика основних школа, у ваљевском вртићу „Видра“ обележен је завршетак Недеље здравља уста и зуба на подручју Колубарског округа. Учесницима програма, награђеним малишанима и њиховим менторима, као и представницима свих партнерских установа обратили су се др Александра Филиповић из Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље Ваљево и др Снежана Ђурић из Стоматолошке службе Дома здравља Ваљево.

Др Филиповић је подсетила да је едукација најмлађих спроведена у свим предшколским установама Колубарског округа, као и да већ две године узастопно ликовни рад из Колубарског округа побеђује на републичком конкурсу и налази се на званичном постеру Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“. Иначе, у питању су радови основаца из Лајковца, понајвише захваљујући ангажовању њихвог наставника Милоја Митровића. Др Снежана Ђурић је истакла да јој је драго да смо се и ове године окупили са заједничким циљем очувања здравља уста и зуба наших најмлађих. Поручила је родитељима да је очување здравља зуба важна карика очувања општег здравља.

Овогодишњи слоган конкурса био је „Орално здравље чувамо од најранијег узраста“, а циљ кампање је побољшање здравља уста и зуба код деце и стварање навика одржавања правилне хигијене зуба. Жири који су чинили професор ликовне културе Милијан Марковић, стоматолог др Снежана Ђурић и специјалиста социјалне медицине др Биљана Петровић изабрао је најбоље радове на нивоу Колубарског округа.

У конкуренцији предшколаца прву награду за ликовни рад освојио је Александар Стојнић – ПУ Милица Ножица, ИЈ Пинокио – Ваљево, а остале награде такође су припале предшколској установи из Ваљева. Од првог до четврог разреда основне школе најуспешнији је био Павле Ђуровић, ђак првак ОШ „Нада Пурић“ Ваљево, док су остале награде припале школама из Бранковине и Рајковића. У конкуренцији од петог до осмог разреда све награде припале су ОШ „Миле Дубљевић“ из Лајковца, при чему је прву награду освојила Анђела Бојичић, ученица седмог разреда. Најбољи групни рад имао је ваљевски „Пинокио“, три награде освојила је ПУ „Каја“ Љиг и једно специјално признање ПУ „Лане“ из Осечине.

Прву награду за најуспешнији литерарни састав поделили су Андријана Митровић III pазред и Никола Панић IV разред ОШ „Прота Матеја Ненадовић“, ИО Јошева. Овој школи припала је и специјална награду, док су другу и трећу освојиле ОШ „Сава Керковић“ Љиг ИО и ОШ „Нада Пурић“ Ваљево.

Накрају свечаности свим партнерима и сарадницима додељене су захвалнице, између осталог и Стоматологији и Патронажи наше установе.

->