Свечано обележен Дан сестринства у Дому здравља

Пригодним програмом и уручењем награда медицинским сестрама и техничарима који су се у протеклих годину дана истакли у раду, у Дому здравља Ваљево традиционално је обележен Међународни дан сестринства. У целом свету се овај празник обележава 12. маја, у знак сећања на Енглескињу Флоренс Најтингејл, зачетницу модерног сестринства. Гостима и колективу обратили су се директор др Бранка Антић и главна сестра Гордана Симић. У културно-уметничком програму учествовали су Етно секција Музичке школе „Живорад Грбић“, омладински ансамбл КУД „Ђердан“, рецитатори Ваљевске гимназије, ученице Медицинске школе и студенткиња одсека Сестринство Факултета за здравствених, правних и пословних студија Ваљево.

Директор Бранка Антић истакла је да функционисање тимова лекар-сестра представља важну карику здравственог система, а да су су медицинске сестре и техничари његов значајан и незаменљив део. Захвалила се оснивачу, локалној самоуправи на челу са градоначелником др Слободаном Гвозденовићем, на великим улагањима у Дом здравља Ваљево. Главна сестра Гордана Симић рекла је да свечаност поводом Дана сестринства упућује медицинске сестре на заједништво и солидарност, али и подсећа на важност и хуманост њиховог позива:
- Наша професија је тешка и захтевна, стресна и одговорна и она у континуитету захтева унапређење знања и вештина, као и добру комуникацију. Од рада сестара у великој мери зависи и успех у лечењу пацијената, па сестре морају редовно да прате развој медицинске науке и свакодневно унапређују свој рад. Професионалност, добра организованост, посвећеност, емпатија, спремност да се искуство преноси на млађе колеге, али и свест о одговорности коју носе брига и старање за људски живот, основни су захтеви овог занимања. Ви представљате онај тихи, а опет видљиви део здравственог система и дефинитивно сте синоним за хуманост, пожртвованост и несебичност. Чините кадровску већину и покретачку снагу сваке здравствене установе – зато останите љубазне, насмејане, професионалне и позитивне.

На предлог главних сестара служби, ове године су поводом Дана сестринства награђени:
Служба за здравствену заштиту одраслих: Општа медицина – Бранка Маџаревић, Медицина рада – Горица Вујовић

Служба за здравствену заштиту деце:
Дечји диспанзер – Весна Остојић, Школски диспанзер – Снежана Грбић

Служба за хитну медицинску помоћ: Снежана Живановић

Служба за кућно лечење и негу: Наташа Алексић

Служба поливалентне патронаже: Дарко Лазаревић

Служба за здравствену заштиту жена: Петрија Мићић

Служба за стоматолошку здравствену заштиту: Дивна Тодорић

Специјално признање – Славица Филиповић (Едукативни центар и Служба поливалентне патронаже), за развој сестринске праксе и допринос едукацији здравствених радника.

Дан сестринства се у целом свету обележава 12. маја, на дан рођења Флоренс Најтингејл (Фиренца 1820-Лондон 1910), зачетнице модерног сестринства као признате професије. Флоренс је средином 19. века предводила групу од 38 медицинских сестара које су се бринуле о рањеницима у Турској. То је била прва група жена које су као медицински радници отишле на фронт. За време Кримског рата организовала је болнице и увела значајне реформе у санитетску службу и негу рањеника и болесника. Када се 1856. године вратила у Енглеску већ је била национална хероина. Отворила је прву школу за медицинске сестре, а њене ученице касније су отвориле школе таквог типа у многим земљама.