Mesec dana rada Škole za ishranu odojčadi

Vrlo je važno da se ishrani beba posveti odgovarajuća pažnja jer se pravovremenim uvođenjem namirnica u ishranu ublažava mogućnost pojave različitih tegoba i alergija. Tako se stvaraju preduslovi za zdrav i pravilan razvoj deteta. To je bio povod da Службе polivalentne patronaže organizuje Školu za ishranu odojčadi koja uspešno funkcioniše nešto više od mesec dana. Jednočasovne radionice održavaju se svake srede od 10 časova u prostorijama Patronaže, uvek za novu grupu žena. Do sada je održano šest radionica, a edukaciju su prošle 33 mlade mame, ali i tri tate!

Očigledno je da su stručno utemeljene informacije o nemlečnoj ishrani dece od petog meseca do godinu dana veoma potrebne i značajne majkama, tako da neretko bude dosta pitanja, a često je to i prilika za razjašnjenje i drugih dilema oko odgoja deteta. O interesovanju govori činjenica da ima porodilja koje na predavanje dođu sa bebama, ukoliko nisu tog dana u situaciji da ih neko pričuva. Radionice drže patronažne sestre sa znanjem i iskustvom, a već imaju kontakt s majkama odojčadi preko kućnih poseta nakon porođaja. Radi se u malim grupama, uz prezentacije i korisne savete, kao i diskusiju kojom se rešavaju dileme roditelja u vezi sa rastom i razvojem njihove dece. O dosadašnjem radu glavna sestra Polivalentne patronaže Vesna Pavlović kaže:

- Kroz naše radionice mame, a neretko su tu i tate, dobijaju sve bitne informacije o uvođenju nemlečnih namirnica u ishranu dece. Odziv je dobar i roditelji su jako zadovoljni jer dobijaju prave informacije i savete koji su usaglašeni sa stavovima pedijatara. To je jako važno jer roditelji danas mogu da dobiju informacije na različite načine: od mama, komšinica, preko društvenih mreža, često različite, a ovde dobijaju savete pripremljene od strane nauke i struke, pod nadzorom naših pedijatara i načelnika Školskog dispanzera. Patronažne sestre svake godine prolaze edukaciju i prate sve trendove. Kroz Školu za ishranu odojčadi dajemo jasno uputstvo da je kod dojilja trenutak za uvođenje nemlečnih namirnica sredinom šestog meseca, a mame koje hrane bebe adaptiranim formulama to treba da učine sredinom petog meseca. Koje vrste namirnica, kada ih uvesti, kako ih udružiti, odnosno sastav i način pripreme obroka, kako da dete lakše prihvati obrok – sve to ovde razjasnimo. Dolaze mame koje su se porodile pre četiri, pet, šest pa čak i sedam meseci, a one su nam posebno dragocene jer su već počele ishranu nemlečnim namirnicama i mogu da podele svoje iskustvo sa majkama koje tek ulaze u taj period. Imamo malo problem sa majkama čija deca imaju tri do četiri meseca jer ne mogu da ih ostave, ali kada počne toplije vreme to neće biti prepreka jer mogu i njih povesti, tako će i naše druženje biti još lepše – zaključuje Vesna Pavlović.

Grupe se formiraju tako što Patronaža telefonom kontaktira majke odojčadi kojima je redovnim posetama pružila usluge nakon otpusta iz Porodilišta. Zainteresovani roditelji mogu i sami da se prijave preko Telefonskog savetovališta na telefon 315 00 29, radnim danima od 7 -19 sati. Patronaža se potrudila da obezbedi i časopise o ishrani odojčadi i nezi dece, poklone poput organskih žitarica, krema i slično. Posle Psihofizičke pripreme trudnica za porođaj koju organizuje Služba za zdravstvenu zaštitu žena i Škole za trudnice i roditeljstvo Patronaže, Školom za ishranu odojčadi praktično je zaokružena edukacija i trening za porodilje u Domu zdravlja Valjevo.