„Medicinsko selo – Kamenica 2016“ – vidimo se u nedelju!

Pod sloganom „Život teče-zdravlje najpreče“ u nedelju 28. februara u Valjevskoj Kamenici održaće se prvo ovogodišnje„Medicinsko selo“. U pitanju je tradicionalna, velika i masovna preventivna akcija kontrole zdravlja stanovništva, koju je Дом здравља Ваљево započeo još 1998. i po čemu je postao prepoznatljiv u Srbiji. Manifestaciju zajednički organizuju Mesna zajednica Kamenica i Dom zdravlja Valjevu, uz podršku OŠ „Milovan Glišić“ koja je ustupila svoje prostorije za preglede. Aktivnosti će početi u 8 sati i trajati do 13.30, uz učešće oko 80 zdravstvenih radnika, od čega je 30 lekara. Meštanima Kamenice i okolnih sela biće na raspolaganju specijalisti opšte medicine, ginekologije i pedijatrije Doma zdravlja, kao i specijalisti Opšte bolnice: internisti, očni i ORL lekar, hirurg, fizijatar i neuropsihijatar. Tu će biti i Patronažna služba, Hitna služba, Kućna nega i lečenje koja će obići pacijente po kućama, a pridružiće se i Apotekarska ustanova i Služba transfuzije iz Bolnice.

Osim opšteg pregleda, meštani će moći da urade EKG srca, ultrazvuk stomaka i štitne žlezde, analize nivoa šećera u krvi, holesterola i triglicerida, merenje krvnog pritiska, dok će žene moći da urade ultrazvučni i kolposkopski pregled i Papanikolau bris. Svi pregledi su besplatni, a biće pregledani i oni koji nemaju overenu zdravstvenu knjižicu. U Zdravstvenoj stanici biće smešteni ginekolozi sa kompletnom dijagnostičkim aparatima, Transfuzija i jedan lekar opšte medicine dok će sve ostale medicinske ekipe biti raspoređene u dve zgrade OŠ „Milovan Glišić“ u Kamenici. U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, domaćinstva će moći da donesu uzorak vode za piće iz svojih česmi i bunara na kontrolu.

U 11 sati biće održana tribina za zdravstvene radnike i goste iz srodnih delatnosti na temu „Značaj preventivnih aktivnosti za zdravlje stanovništva i aktuelne teme u zdravstvu“. Aktiv žena Kamenice pripremiće tradicionalni srpski doručak za medicinske ekipe, a Skupština Mesne zajednice maksimalno se angažovala na obaveštavanju stanovništva i organizaciji događaja. „Pohod belih mantila“ u Kamenici biće šesnaesti po redu.