Telefonsko savetovalište za negu i razvoj deteta

Telefonsko savetovalište „Deca Srbije“ u Patronažnoj službi Doma zdravlja, pozivom na broj 315-00-29, radi svakog dana od 7 do 19 sati, ukljućujući vikende i državne praznike. Savete u vezi odgoja novorođenčeta, rasta i razvoja deteta daju edukovane patronažne medicinske sestre i tehničari. Savetovalište radi pod pokroviteljstvom Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja u 11 gradova Srbije, među kojima je i Valjevo. Osnovni cilj je stalno unapređivanje kvaliteta zdravstvene zaštite majke i deteta.

U 2015. bilo je 1502 poziva u Telefonsko savetovalište. Najčešće se javaljju porodilje, tate ili bake, a pitanja se odnose na novorođenče i dete do godinu dana, mada postoje i pozivi koji se odnose na uzrast do pet godina ili više. Najčešća pitanja se odnose se na povišenu telesnu temperaturu i grčeve kod beba, nicanje mlečnih zubića, probleme u vezi dojenje, ishranu odojčeta, tretiranje pupćane rane, vakcinaciju i slično. Osim toga, veliki broj poziva upućuju patronažne sestre, kako bi najavile svoje posete ili proverile stanje deteta nakon datih saveta, a zatim procenile da li uputiti roditelje da odvedu dete kod pedijatra.

U telefonsko savetovalište za razvoj deteta povremeno se javljaju i roditelji sa područja okolnih domova zdravlja. Porodilje u otpusnoj listi dobiju telefon savetovališta, a inače Služba polivalnentne patronaže preko telefonskog savetovališta obaveštava okolne domove zdravlja o otpustu porodilja iz Opšte bolnice Valjevo. Na dan otpusta proveravaju adresu i najavljuju posetu patronaže iz nadležnog doma zdravlja, ali i daju prve savete u vezi nege majke i novorođenčeta. Sve su to razlozi što se i kasnije neko od njih javi za savet u Telfonsko savetovalište našeg Doma zdravlja.