Pregledi u Taoru izuzetno značajni za meštane

Medicinska ekipa Doma zdravlja danas je obavila poslednji sezonski pregled za meštane Gornjeg i Donjeg Taora u njihovim školskim zgradama. U prisnim, donekle i dirljivim susretima sa žiteljima ovih brdskih i zabačenih sela, koji nemaju ambulantu, mogao se shvatiti sav značaj rada primarne zdravstvene zaštite. Uglavnom starijim pacijentima mnogo znači kada im se jednom mesečno prekontroliše zdravlje i donesu lekovi „na noge“. Ovo je bio poslednji dolazak ove sezone, s obzirom da naša ekipa mesečne preglede sprovodi u zimskom periodu, odnosno od oktobra do aprila. Zbog toga je i provera zdravlja bila kompletnija pa je, uz opšti pregled lekara, kontrolu pritiska i šećera i propisivanje terapije, urađen i ultrazvuk stomaka.

Prim. dr Radiša Jokić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja, obavio je ultrazvučne preglede stomaka, uz asistenciju glavne sestre Opšte medicine Snežane Cvijić. Opšti pregled sprovela je dr Jasmina Jevtić, načelnica Службе za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, dok je kontrolu nivoa šećera u krvi obavila Vesna Pavlović, glavna sestra Службе polivalnetne patronaže, uz podršku patronažnog tehničara Milisava Ilića. U ekipi je bila i Ivana Maksimović, farmaceut iz Apotekarske ustanove Valjevo. Akciju je pratila i ekipa Vujić TV.

Pregledano je 27 meštana, većinom starijih od 70 godina. Uglavnom su to poznati pacijenti koji dolaze svake poslednje srede u mesecu, a o njihovom zdravstvenom stanju specijalista opšte medicine dr Jasmina Jevtić kaže:

- Uglavnom su to stariji ljudi sa hroničnim bolestima, a danas ih je najviše bilo sa povišenim krvnim pritiskom i s obzirom na takav trend pažljivo smo svima izmerili pritisak. Zahvaljujući Apotekarskoj ustanovi, oni odmah mogu da dođu do svojih lekova, a na osnovu fizikalnog nalaza eventualno im dodamo nešto od terapije, što je i danas bio slučaj. Dobro ih poznajemo jer dolazimo ovde godinama, oni nas vole i veruju nam.

O značaju pregleda u udaljenim i zabačenim selima valjevskog kraja prim. dr Jokić kaže:

- Još kao mlad lekar počeo sam da se bavim terenskim radom i prošao sam sve naše ambulante jer i volim taj neposredan konktakt sa ljudima. Trenutno imamo tri gradske i 13 seoskih ambulanti, a mogli bismo tom broju dodati i Taor jer dolazimo ovde šest meseci godišnje. Za njih je to najteži period, kada im je otežano da dođu do Doma zdravlja, autobuski prevoz u oba smera imaju samo jednom nedeljno. Ima ih nekoliko sa neoverenim knjižicama, ali sve ih pregledamo.

Prenosimo šta su pojedini meštani rekli za naš sajt i TV Vujić iz Valjeva. Zlatija Maksimović iz Gornjeg Taora, 1943. godište: “Dolazim redovno ovde na kontrolu, svakog meseca. Mnogo sam zadovoljna lekarima i sestrama, sve ih volim, i oni nas. Toliko se bore za nas, a i mi njih cenimo. Nekad bude veliki sneg i ne možemo nikuda, a imamo stoku i posla na poljoprivredi. Vrlo smo zadovoljni Milisavom iz Patronaže, koji obilazi i nas i bebe, svi su nam dobri“

Milenka Jovanović, Donji Taor: „Volim ih kao moju decu i oni su prema nama dobri, kada dođem i u Dom zdravlja u Valjevu oni me dobro dočekaju, ne samo moja doktorka nego svi koji su ovde. Nema ih nigde kao što su ovi naši lekari i sestre!“

Vidosav Milivojević, Donji Taor: “Idealno je ovo, Valjevo je daleko, pogotovo za nas koji nemamo kola. Donesu nam i lekove, a ovako moraš da moliš nekoga da ti uzme kada ide u grad. Ovde kraće i čekamo, za nas je svakako povoljnije. Znaju koje lekove pijemo i te lekove i donesu, pre toga nam prepišu lekari. Mnogo nam znače. Kada bi moglo biti i ovih meseci... Ispratiše nas domaćom pogačom, pršutom i rakijom starom 20 godina, koju čuvaju za specijalne prilike, ali pre svega svojom gorštačkom dobrodušnoću i neskrivenom zahvalnošću. Popismo ledene taorske vode i srdačno pozdravismo, do sledeće jeseni...