Свечаност поводом Међународног дана сестринства

У Едукативном центру наше установе даанс је свечано обележен Међународни дан сестринства, који се у целом свету обележава 12. маја у знак сећања на Енглескињу Флоренс Најтингејл, зачетницу модерног сестринства. Као и сваке године организован је пригодан програм, а медицинским сестрама и техничарима који су се у претходних годину дана истакли у раду уручене књиге и цвеће. Уз медицинске сестре, техничаре и лекаре, свечаности су присуствовали и јавне личности из града, сарадници и партнери Дома здравља Ваљево. Запосленима су се обратили директор Завен Дер Хазарјан и главна сестра Гордана Симић. Овом приликом представљен је и први број листа Дома здравља под називом „Здрава реч“, припремљен поводом пет година самосталног рада установе с обзиром да се установа 1. маја 2011. издвојила из Здравственог центра.

О сестринској професији данас говорила је главна сестра Дома здравља Гордана Симић:

- Модерна оријентација сестринства захтева перманентно усавршавање кроз стицање нових знања и вештина. Активна улога сестре у здравственој заштити становништва једне земље основ је за здраво функционисање целокупног система, а њена стручност, професионалност и ефикасност у раду, посвећеност и саосећајност, представљају веома важну карику у сложеном ланцу сваког сегмента здравства. Бити медицинска сестра је частан позив који захтева оно што је најлепше у људском бићу: љубав, хуманост и преданост позиву. Медицинска сестра мора бити јака личност, способна да разуме, да се носи са патњама, здравственим проблемима и етичким недоумицама. Она је део тима у коме може равноправно учествовати само ако зна добро свој посао. У нашој установи медицинске сестре дају велики допринос у лечењу и унапређењу здравља оболелих јер топла реч и нежан додир охрабрења не може заменити никакав апарат. Част и понос је бити медицинска сетра, бавити се најхуманијим и најплеменитијим занимањем у нашем друштву.

Свечаности је присуствовао велики број лекара и менаџмент установе, а присутнима се обратио директор Завен Дер Хазарјан:

- У глобалној ери, када су многобројни иновативни приступи савремених медицинских сестара доживеле врхунац у пракси, и медицинске сетре и техничари Дома здравља Ваљево активно учествују у пројектима и научно-истраживачким радовима, што је у претходним деценијама било скоро незамисливо. Медицинске сестре у нашем Дому здравља делују на свим нивоима здравствене заштите: превентивно, помажући здравима да остану здрави; болеснима да оздраве или да науче да живе са својом болешћу. Традиционална улога медицинске сестре од памтивека до данашњих дана, посебно активношћу Флоренс Најтингејл, доживљава своје најзначајније дане управо у овим годинама. Честитам вам ваш дан и желим пуно професионалног успеха!

На данашњој свечаности уручене су захвалнице Црквеној општини Ваљево и организацији „Каритас Ваљево“ за донирана по једна инвалидска колица, за потребе превоза старих и слабо покретних корисника услуга Дома здравља. Након тога одржан је пригодан програм, у којем су учествовали ученици Медицинске школе и деца из Плесног студија РМП и КУД „Ђердан“, уз одушевљење присутних.

На предлог главних сестара, ове године су поводом Дана сестринства награђени:

Служба за здравствену заштиту одраслих: Живка Николић (Општа медицина), Милка Петровић (Медицина рада)
Служба за здравствену заштиту деце: Весна Јевтић (Дечје), Даница Митровић (Школско)
Служба за здравствену заштиту жена: Љиљана Митровић
Служба за стоматолошку здравствену заштиту: Маја Ђурђевић
Служба за кућно лечење и негу: Татјана Симић
Служба за хитну медицинску помоћ: Југослав Андрић
Служба поливалентне патронаже: Слободан Раковић
Амбуланта Ставе: Делинка Јовановић