Nedelja zdravlja usta i zuba

Nedelju zdravlja usta i zuba, koja se u čitavoj Srbiji obeležava od 17. do 23. maja, u našem gradu realizuju Zavod za javno zdravlje Valjevo i Дом здравља Ваљево – Служба за стоматолошку здравствену заштиту i Служба поливалентне патронаже. Едукација se sprovodi sa najmlađima u predškolskim ustanovama, svakog dana u dva obdaništa. Dečji stomatolog, stručnjak za ishranu i patronažna sestra, kroz prezentaciju i razgovor, upućuje najmlađe zašto je važna i kako se ispravno sprovodi higijena usta i zuba, kako ishrana utiče na zdravlje zuba, kakve zubne paste treba koristiti itd. Do sada je zdravstveno-vaspitni rad sproveden u vrtićima Kolibri, Vidra, naša radost i „Mihailo Stupar“. U četvrtak su na redu Zvončić i Hajdi, u petak se gostuje kod mališana u Pčelici i Bambiju, dok će naša mobilna ekipa u ponedeljak posetiti Bubamaru. Završna priredba biće održana 27. maja u Kolibriju.

U cilju unapređenja i očuvanje oralnog zdravlja, u Srbiji se svake godine u trećoj nedelji maja obeležava Nedelja zdravlja usta i zuba. Tokom kampanje organizuju se brojne manifestacije u kojima učestvuje stručna javnost, ali i opšta populacija, a posebno su aktivna deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, nastavnici i roditelji. Ovogodišnja kampanja se obeležava od 17. do 23. maja 2016. godine pod sloganom "Osmehni se zdravo", a sprovode je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" sa mrežom instituta/zavoda za javno zdravlje i Stomatološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Realizuje se i tradicionalni izbor najboljeg literarnog sastava i likovnog rada u okviru kampanje "XXVI Nedelja zdravlja usta i zuba 2016. godine" na temu „Osmehni se zdravo“. Konkurs je namenjen deci u vrtićima i učenicima osnovnih škola u Republici Srbiji. Cilj konkursa je da se podstakne zdravstveno-vaspitni rad u vrtićima i osnovnim školama na temu oralnog zdravlja i edukuju deca o značaju i načinima očuvanja zdravlja usta i zuba. Cilj kampanje "XXVI Nedelje zdravlja usta i zuba" je informisanje i sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca u vezi sa očuvanjem i unapređenjem zdravlja usta i zuba populacije, a posebno dece i mladih.