Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv duvanskog dima

Odbor za javno zdravlje Valjevo je u utorak 31. maja u OŠ „Vladika Nikolaj Velimirović“ obeležio Međunarodni dan borbe protiv duvanskog dima. Ovom centralnom svečanošću odbor je praktično završio četvoromesečnu kampanju i edukaciju najmlađih koju je sprovodio od Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima (31. januar) do Svetskog dana borbe protiv pušenja (31. maj). Čitavu akciju Odbor za javno zdravlje je sproveo u saradnji sa referentnim ustanovama: Domom zdravlja Valjevo i posebno Patronažnom službom, Zavodom za javno zdravlje, Crvenim krstom, predškolskom ustanovom „Milica Nožica“, obdaništem „Pinokio“, osnovnim i srednjim školama (posebno Medicinskom školom). Održavane su zajedničke tribine i radionice u predškolskim i školskim ustanovama sa ciljem da se deci u što ranijem uzrastu pojasni štetnost duvanskog dima.

Prigodan i lep program izveli su učenici škole, prisutne je pozdravila patronažna sestra Slavica Filipović, sekretar Odbora za javno zdravlje, a zatim su uručene prigodne nagrade najuspešnijima na likovnom i literarnom konkursu, pojedinačne i kolektivne. Radovi valjevskih osnovaca i predškolaca na temu borbe protiv pušenja pristizali su od februara do kraja maja. Nagrade je uručila prim. dr Jasmina Lukić, predsednik Odbora za javno zdravlje. Nagrađeni radovi bili su izloženi u holu škole, a pročitana su i dva najbolja literarna rada. Na kraju se odbor zahvalnicama odužio ustanovama i firmama koje su najviše pomogle u realizaciji ove tradicionalne zdravstveno-vaspitne kampanje. koja se realizuje poslednjih desetak godina. U izjavi medijima dr Jasmina Lukić je rekla:

- Deca jako rano počinju sa konzumiranjem duvana. Dostupnost i mogućnost kupovine cigareta olakšava te početke, tako da bi smanjenje dostupnosti bio prvi važan korak. Od duvanskog dima štetne posledice trpe i respiratorni i kardiovaskularni i nervni sistem, dakle štetan je za ceo organizam, pogotovo kada se počne koristiti u 12-13 godini, što nije redak slučaj. Trudimo se svim silama da pričom, predavanjima, tribinama, od porodice do školskih i zdravstvenih ustanova, promenimo to stanje.

Prvenstvena ciljna grupa u prevenciji štetnih navika i promociji zdravih stilova života su najmlađi u Predškolskoj ustanovi, zatim osnovci, jer zdravstveno-vaspitni rad treba početi od najranijeg detinjstva, uz saradnju sa porodicom, ustanovama, udruženjima, Gradom, školama... rekla je novinarima Slavica Filipović iz Службе polivalentne patronaže.

Nagrađeni predškolci i učenici - preuzmite PDF