Primopredaja ambulante u Petnici

U selu Petnica nadomak Valjeva juče je obavljena primopredaja dela renoviranog objekta Mesne zajednice za potrebe buduće ambulante Doma zdravlja Valjevo. Od direktora Direkcije za izgradnju grada Dragana Jeremića ključeve je primio Ljubo Vesić, pomoćnik direktora za nemedicinske poslove. U objektu nekadašnje Mesne zajednice u Petnici površine preko 110 kvadrata, u čije je renoviranje iz gradske kase uloženo 4,8 miliona dinara, biće smeštena ambulanta, pošta i kancelarija Mesne zajednice.

Biće to sedamnaesta ambulanta u sastavu naše ustanove, s tim što je sada potrebno opredeliti sredstva za opremanje ambulante, za šta ćemo zatražiti pomoć lokalne samouprave kao osnivača. Tim povodom Ljubo Vesić je novinarima, između ostalog, izjavio:

- Tek danas smo pozvani da preuzemo ključeve ambulante. Ide letnji period i vreme godišnjih odmora tako da će verovatno ambulanta biti otvorena krajem meseca, a broj radnih dana lekara zavisiće od broja kartona i pacijenata. Poznato je da je norma za jednog lekara 1.600 pacijenata za puno radno vreme i shodno tome će biti određen i broj dana u nedelji koliko će ova ordinacija raditi. Trenutno ne znamo da li će Grad pomoći u opremanju ili ćemo to sopstvenim sredstvima, ali očekujemo od osnivača da opredeli sredstva za ovu namenu. Za elementarno opremanje ordinacije nije potrebno mnogo, ali ako su potrebna dijagnostička sredstva onda je to puno više.

Ambulanti gravitira 2.500 do 3.00o ljudi tako da će svakako dobro doći meštanima ovog kraja kojima će primarne zdravstvene usluge na taj način postati dostupnije.