Saveti lekara Hitne pomoći

Dolazak toplih letnjih dana, kao i nagle promene temperature, utiču najviše na hronične bolesnike tako da ulazimo u period u kojem Služba hitne medicinske pomoći ima više posla. Dr Dikosava Vujetić, načelnica Hitne službe, kaže da je obim posla malo povećan, ali ne previše. U prethodnih para dana bilo je 25 do 30 intervencija na terenu i isto toliko u ambulanti, za 24 sata.

- Dešava se da ne bude povećan broj poziva i intervencija kada su tropske temperature jer se pacijenti tada više pridržavaju saveta lekara i redovno uzimaju terapiju. Od jutros je blago povećan broj pacijenata, uglavnom su kardiološki i neurološki bolesnici sa simptomima povećanog pritiska, lupanja srca, uznemirenosti, epi napada. Generalni savet za hronične bolčesnike u ovim danima je da se pridržavaju svoje terapije, ako imaju visok pritisak da ga redovno proveravaju, kao i da u konsultaciju sa izabranim lekarom prilagode terapiju, možda je treba smanjiti jer se na toploti krvni sudovi šire. Treba da uzimaju dovoljno tečnosti, prvenstveno vodu ili limunadu sa malo šećera, kao i da se lakše hrane: povrće, voće, riba, belo meso.. Napolje ne treba da izlaze od 11 do 17 časova, kada je Sunce najjače, da budu lakše obučeni u svetliju i komotniju odeću od prirodnih materijala, da nose šešire. Kod zdravih mladih ljudi nastaju problemi kada izlaze na ulicu neispavani, nisu doručkovali, nedovoljno su pili tečnosti...

Dr Vujetić ukazuje i da klima uređajte treba adekvatno koristiti, tako da razlika između spoljašnje i temperature u prostoriji ne bude veća od 5 do 7 stepeni. Veća razlika je šok za organizam, pogotovo kada se češće ulazi i izlazi iz klimatizovanog prostora. Načelnica Службе apeluje na građane da imaju malo više strpljenja i da nisu svi slučajevi hitni, a obučeno medicinsko osoblje koje se javlja na telefon proceniće na osnovu simptoma da li je slučaj hitan.