Veliko interesovanje za preglede na „Danima kupina“

Interesovanje meštana i gostiju za preventivne preglede u okviru manifestacije „Dani kupina“ na Stavama nadmašilo je sva očekivanja i još jednom pokazalo da ovakve aktivnosti Doma zdravlja Valjevo imaju veliki odjek i da su veoma potrebne stanovništvu. Oko 200 ljudi je u nedelju prekontrolisalo zdravlje u prostorijama OŠ „Ilija Birčanin“: 117 kod lekara opšte medicine i patronažnih sestara i tehničara, 60 na ultrazvuku i 20 na EKG aparatu. Patronažna služba je građanima merila telesnu masu, kontrolisala nivo šećera u krvi, delila edukativne brošure i savete za način ishrane i života. Otkriveno je 20 hiperglikemija i preporučeno da se uradi detaljna laboratorijska analiza. Lekari Службе za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva sproveli su pregled opšteg stanja organizma sa sa kontrolom pluća i pritiska. Na raspolaganju u više učionica škole bile su četiri ekipe lekar-medicinska sestra i patronažne sestre i tehničari. Veliko interesovanje vladalo je i za ultrazvučne preglede abdomena, štitne žlezde i dojke kod specijaliste radiologije dr Zorana Živkovića, koji je zabeležio 45 pregleda stomaka, 16 štitne žlezde i šest dojke. Direktor Doma zdravlja Valjevo Zaven der Hazarjan je ovim povodom izjavio:

- Za nas je ovo izvanredan pokaztelj zdravstvenog stanja stanovništva na selu. S obzirom na vrlo tešku ekonomsku i socijalnu situaciju mnoštvo naših sugrađana je bez zdravstvene knjižice, tako da je ovo jedinstvena prilika da se na jednom mestu može izmeriti krvni pritisak i glikemija, uraditi ultrazvučni pregled unutrašnjih organa, sve to pod nadzorom naših lekara. Ovakvih aktivnosti i pregleda treba još više i mi ćemo se truditi da zajedno sa lokalnom samoupravom pratimo sve naredne manifestacije koje pokrivaju rub valjevskih planinskih masiva, te zabačene delove. Nadam se da ćemo tako dobiti sliku zdravstvenog stanja stanovništva našeg kraja.

Akcija je trajala od 9 do 13 sati, a domaćini iz Mesne zajednice Stave i Organizacionog odbora manifestacije potrudili su se da pruže podršku medicinskim radnicima.