Sa sugrađanima na trgu povodom Svetskog dana srca

Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo juče je dvočasovnom preventivnom zdravstvenom akcijom na Gradskom trgu obeležila Međunarodni dan srca, zajedno sa Zavodom za javno zdravlje Valjevo, Crvenim krstom Valjevo i Medicinskom školom „Dr Miša Pantić“ Valjevo. Naši sugrađani, prvenstveno stariji i srednjih godina, već su navikli na naše ulične zdravstveno-vaspitne akcije tako da su prilazili u velikom broju da izmere krvni pritisak i telesnu masu. Voće izloženo na pultovima i flašice vode ne samo da su simbolično ukazivali koliko su važni za pravilnu ishranu, nego su i deljeni najmlađim Valjevcima. O značaju obeležavanja Svetskog dana srca u ime Doma zdravlja govorila je glavna sestra Patronažne službe Vesna Pavlović:

- Obeležavamo Svetski dan srca jer je to izuzetno značajno za populaciju naše države i našeg grada. Bolesti srca i krvnih sudova su na drugom mestu kao uzročnik smrtnosti u Srbiji. To su zabrinjavajući podaci i zbog toga je značajno obeležavanje ovog dana jer ga posvećujemo zdravim stilovima života, skrećemo pažnju na njih, šaljemo poruke usmerenu ka dobrom zdravlju i unapređenju našeg zdravlja. Preventivnim aktivnostima, ovakvim akcijama, zdravstveno-vaspitnim radom, redovnim susretima sa našim sugrađanima i informisanjem preko medija, možemo da sprečimo ili smanjimo nastanak ove hronične nezarazne bolesti.

Akcija na Gradskom trgu trajala je dva sata i privukla veliku pažnju prolaznika i medija. Na trgu su bili postavljeni i panoi posvećeni prevenciji bolesti srca koje su pripremili učenici Medicinske škole sa svojim nastavnicima, dok su volonteri Crvenog krsta prolaznicima delili brošure na istu temu. Odličan odziv bio je i u ambulanti Doma zdravlja u Dračiću, gde su od 8 do 10 ujutro patronažne sestre i tehničari pacijentima merili težinu, pritisak i nivo šećera u krvi. U sredu je u OŠ „Milovan Glišić“ organizovana radionica o zdravim stilovima života sa učenicima starijih razreda, takođe u okviru obeležavanja Svetskog dana srca.