„Pedijatrijski dan“ prvi put u Valjevu

Udruženja zdravstvenih radnika Kolubarskog okruga i Дом здравља Ваљево odličnom organizacijom jubilarnog petog Pedijatrijskog dana opravdali su poverenje da ugoste kolege iz čitave Srbije. Naime, posle Niša, Valjevo je prvi grad izvan Beograda u kojem je održan Pedijatrijski dan, čiji je organizator Društvo medicinskih sestara, tehničara i babica Srbije koje deluje pod okriljem Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije. Skup je održan u prepunoj sali Edukativnog centra Doma zdravlja, uz kontinuiranu medicinsku edukaciju-test pod nazivom „Unapređenje kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama: šta svaki zaposleni mora da zna“. Predavači su bili prim.dr Marija Mladenović iz Opšte bolnice Valjevo i strukovna medicinska sestra–specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović iz DZ Valjevo.

Na otvaranju Pedijatrijskog dana učesnike su pozdravili gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, glavna sestra Doma zdravlja Gordana Simić, predsednica Udruženja zdravstvenih radnika Kolubarskog okruga Milica Ranković i predsednice nekoliko sekcija Društva medicinskih sestara, tehničara i babica Srbije: Pedijatrijske sekcije Valentina Milošević, Sekcije babica Dragana Borojević i Patronažne sekcije Slavica Filipović iz naše ustanove. Svi oni su pozdravili zdravstvene radnike Užica, Šapca, Loznice, Beograda, Valjeva i ostalih gradova koji su učestvovali u edukaciji. Prisutnima se obratio i Goran Todić, predsednik ogranka Užice Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije. On je kao uspehe Komore istakao da je relicencirano preko 4.000 zdravstvenih radnika i da je priznata strukovna škola, s tim da će se primeniti u zdravstvenim ustanovama kada bude usvojen Pravilnik o zdravstvenoj delatnosti.

U izjavi za medije predsednica Patronažne sekcije Društva medicinskih sestara, tehničara i babica Srbije i jedan od predavača Slavica Filipović rekla je:

- Cilj ovakvih okupljanja je kontinuirana medicinska edukacija zdravstvenih radnika. U pitanju je test koji nosi najveći mogući broj bodova, znači 10 bodova za učesnike, akreditovan je od strane Zdravstvenog saveta Republike Srbije za sve ciljne grupe: lekare, medicinske sestre i tehničare svih profila, lekare stomatologe, biohemičare i farmaceute. Veliko nam je zadovoljstvo i čast što možemo da ugostimo veliki broj kolega iz cele Srbije, odazvao se značajan broj udruženja, a mejlove podrške poslali su nam i predsednica Saveza UZR Srbije g-đa Radmila Nešić, predsednik Društva medicinskih sestara tehničara i babica Srbije, g-din Goran Mošić, kao i direktorka Komore MSZT Srbije g-đa Radmila Ugrica. Održavanje Pedijatrijskog dana u Valjevu veliko je priznanje i za aktivan rad Udruženja zdravstvenih radnika Kolubarskog okruga. Za udruženje je značajno istaći da za šest godina otkada smo aktivni članovi Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije i Društva medicinskih sestara, tehničara i babica Srbije, kao najbrojnije članice Saveza, imamo više članica koje su u samom vrhu pojedinih sekcija.

Predsednica Sekcije babica Dragana Borojević izrazila je zadovoljstvo što se Pedijatrijski dan održava u Valjevu:

- Započeli smo praksu da svake godine obeležimo Pedijatrijski dan u drugom gradu kako bi učešće u tome uzela sva udruženja našeg saveza. Trudimo se da održavamo dobru komunikaciju među našim udruženjima i sigurna sam da će to imati pozitivnog odjeka. Značaj ovakvih skupova jeste, između ostalog, da se promoviše naše udruženje koje broji na hiljade članova. Nadam se da će edukativni program kojisu domaćini pripremili biti na zavidnom nivou, a izlazni test će svakako biti potvrda toga. Želja nam je da što više zdravstvenih radnika učestvuje u kontinuiranoj medicinskoj edukaciji i da to ne bnude samo „trka za bodovima“ i odbranom licence, nego da se usavršavamo, razmenimo iskustva i to iskoristimo u daljem radu.

Udruženja zdravstvenih radnika Kolubarskog okruga i Дом здравља Ваљево pokazali su se i ovoga puta kao dobri organizatori, a odziv edukaciji bio je odličan.