U Domu zdravlja održana okružna svečanost povodom Meseca pravilne ishrane

Dom zdravlja Valjevo bio je domaćin centralne završne svečanosti za Kolubarski okrug povodom obeležavanja Meseca pravilne ishrane, uz slogan „Zdravlje na usta ulazi“. Učesnike i goste u ime organizatora pozdravili su pomoćnik direktora za kvalitet Doma zdravlja Valjevo dr Branislav Jovanović, predsednica Odbora za javno zdravlje prim. Dr Jasmina Lukić i direktorka Zavoda za javno zdravlje Valjevo dr Marija Gavrilović. U lepo osmišljenom programu učestvovali su horić „Srculence“, vrtići „Naša radost“ iz Valjeva i „Leptirić“ iz Lajkovca i učenici Medicinske škole. Ovom prilikom uručene su nagrade predškolcima i učenicima osnovnih škola za najbolje radove na tradicionalnom likovnom i literarnom konkursu. Uručeno je sedam grupnih i 14 pojedinačnih nagrada koje su obezbedili Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje i Crveni krst Valjevo.

Prvu nagradu kod predškolaca osvojila je Aleksandra Gajić iz vrtića „Lane“ Osečina, kojem je pripala i prva grupna nagrada za likovne radove. U konkurenciji od prvog do četvrtog razreda najuspešniji je bio rad Angeline Lazarević, učenice prvog razreda OŠ „Sava Kerković“ iz Ljiga – izdvojeno odeljenje Latković. Od petog do osmog razreda najuspešnija je bila Helena Milivojević, učenica petog razreda OŠ „Mile Dubljević“ iz Lajkovca, a interesantno je da su u ovom uzrastu učenici ove škole osvojili još tri nagrade. Najbolji literarni rad imao je Mihailo Sajić, učenik drugog razreda OŠ „Sava Kerković“ iz Ljiga–IO Dić. Ove godine najistaknutiji su bili predškolci iz osečinskog i ljiškog kraja, dok je specijalna nagrada pripala Kreativnoj radionici „Pinokio“ iz Valjeva, među osnovcima izdvojili su se Lajkovčani i Ljižani, mada je poneka nagrada stigla u svaku opštinu. Među Valjevcima istakli su se vrtić „Dr Mihailo Stupar“, škole „Milovan Glišić“ iz Valjeva i Valjevske Kamenice, kao i osnovci iz Divaca i Brankovine. U izjavi medijima glavna sestra Службе polivalentne patronaže Vesna Pavlović izjavila je, između ostalog:

- Sigurno je da deca imaju dovoljno saznanja o značaju pravilne ishrane kao jednom od vidova zdravih stilova života. Tome svakako doprinose i naše brojne zdravstveno-vaspitne aktivnosti u predškolskim i školskim ustanovama, zajedno sa kolegama iz Zavoda za javno zdravlje i Crvenog krsta. Najmlađi znaju šta je zdrava hrana, ali to ne primenjuju uvek. Zato kao posledicu pogrešnih navika i nepravilne ishrane imamo sve veći broj gojazne dece, među kojima je i dosta dijabetičara, a taj broje se stalno povećava.

Direktorka Zavoda dr Marija Gavrilović istakla je značaj edukacije kao primarne prevencije, smatrajući da celokupna situacija i okruženje ne doprinose primeni pravilnog načina ishrane i zdravih stilova života. Nutricionista i dijetetičar Snežana Marinković takođe je skrenula pažnju na gojaznost dece, kao pojavu koja nije nova i o kojoj treba pričati. Istakla je da je zdravstveno-vaspitni cilj radionica koje sprovode Zavod, Dom zdravlja, Crveni krst i Medicinska škola da se deci ukaže na pravilan način ishrane i koliko je vitaminska moć ishrane važna u odbrambenom mehanizmu organizma.

Manifestacija je propraćena izložbom najboljih likovnih radova, izložbom zimnice i lekovitog bilja Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo i degustacijom tradicionalnih specijaliteta koje je pripremilo Udruženje domaćica Valjevske Kamenice u saradnji sa Patronažom Doma zdravlja. Organizatori su bili Odbor za javno zdravlje Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo i Дом здравља Ваљево, prvenstveno Служба поливалентне патронаже, uz značajnu podršku Crvenog krsta, Medicinske i Poljoprivredne škole. Sve ustanove partneri u obeležavanju Meseca pravilne ishrane dobile su zahvalnice.