Dom zdravlja obeležio Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Dom zdravlja Valjevo je u četvrtak organizovao obeležavanje Svetskog dana borbe protiv dijabetesa. U holu Opšte medicine organozovano je merenje glikemije i pritiska, podela zdravstenih brošura i davanje saveta pacijentima, uz izjave medijima i plasiranje bitnih poruka široj populaciji. Organizatori su bili Служба поливалентне патронаже i Savetovalište za dijabetes Doma zdravlja, uz podršku Medicinske škole, Zavoda za javno zdravlje i Crvenog krsta. Ove godine Svetski dan dijabetesa obeležen je pod sloganom „Usmerimo oči ka diabetesu“, a каmpаnjа је usmеrеnа nа prоmоciјu znаčаја sкriningа diјаbеtеsа i njеgоvih коmpliкаciја.

Koordinator Саветовалишта za dijabetes dr Slavica Uskoković, specijalista opšte medicine, ovom prilikom je istakla:

-Dijabetes je masovna nezarazna boelst koja uzima veliki danak. Broj obolelih je ogroman, na nivou pandemije, jer podaci govore da svaki 11 stanovnik planete boluje od dijabetesa, a prognoza je da će za 10-15 godina to biti svaki deseti. Brojke nisu zanemarljive ni u Valjevu i Kolubarskom okrugu. Imamo podatek Zavoda za javno zdravlje za 2015. godinu po kojima je u Valjevu oko 8.000 obolelih, a ove godine je 200 novootkrivenih slučajeva. Uzrastna dob je različita, a više je obolelih muškaraca nego žena. S obzirom da je u fokusu ovogodišenjeg obeležavanja Dana borbe protiv dijabetesa skrining, da pojasnim da su skrininzi razni medicinski testovi na osnovu kojih možemo da otkrijemo rizik za nastajanje bolesti, da otkrijemo bolest kod pacijenata koji dolaze na redovne preglede i nemaju nikakve simptome, obavimo razgovor, popunimo upitnik koji je zajednički za sve domove zdravlja na osnovu kojih ćemo utvrditi rizik. I, naravno, da otkrijemo bolest i sprečimo komplikacije kod obolelih. Naša ustanova se sa dijabetesom bori i radom Саветовалишта za dijabetes, koje je 1. oktobra obeležilo godišnjicu. Radi svakog ponedeljka i srede od 14 do 16 sati. Pacijenti mogu zakazati dolazak u savetovalište preko svog izabranog lekara, ali mogu doći i direktno. Otvoreno je za sve zainteresovane, za one koji žele da provere glikemiju, da se obaveste o bolesti, otvoreno je i za roditelje dece obolele od dijabetesa jer su simptomi isti i njima možemo takođe dati savete u vezi ishrane, zdravih navika i kontrole bolesti.

Служба поливалентне патронаже je i ovoga puta vrlo lepo osmislila štandove sa zdravstvenim porukama i voćem, video prezentaciju i merenje nivoa šećera u krvi zainteresovanim sugrađanima. O ključnim porukama Svetskog dana borbe protiv dijabetesa i značaju ovakvih aktivnosti glavna sestra Patronaže Vesna Pavlović je rekla:

- Danas želimo da skrenemo pažnju na određene poruke, a to je da je dijabetes kao bolest savremenog doba i savremenog čoveka u porastu u svim populacijama i uzrastima, ali da se može sprečiti primenom zdravih stilova života; druga poruka je da ako se na vreme otkrije sa dijabetesom se može živeti i ne mora biti pravilo da povlači komplikacije; ako do njih dođe tu su lekari da pacijentima obezbede kvalitetan život savetima i terapijom. Zabrinjavajuće je svakako da trećina obolelih ima neželjene posledice. Danas jeste obeležavanje Svettskog dana borbe protiv dijabetesa, ali brojne su aktivnosti koje Patronažna služba Doma zdravlja, u saradnji sa Zavodom za Javno zdravlje, Crvenim krstom i Medicinskom školom sprovodi u toku godine na različite teme, a vezane za zdrave stilove života. Radimo to kroz javne manifestacije, akcije u mesnim zajednicama, predavanje i radionice u predškolskim i školskim ustanovama. Ovom prilikom najavljujem zdravstvenu tribinu koja će se održati 30. novembra u Edukativnom centru Doma zdravlja, koja će biti posvećena različitim aspektima dijabetesa. Obeležavanju Svetskog dana borbe protiv dijabetesa pridružio se i dugogodišnji pacijent Ljubinko Matijašević, koji je želeo da podeli svoje iskustvo sa drugima i poruči da se sa dijabetesom može živeti.

-Šećer mi je slučajno otkriven 1979. godine. Zabolela me glava, došao sam kod lekara, urađena je analiza i šećer mi je bio 240 ondašnjih jedinica. Na terapiji medikamentima bio sam 15 godina, posle toga sam prešao na insulin koji sam prvo koristio jednom dnevno, kasnije dva ili tri puta dnevno. Sada koristim dve doze dnevno. Ovde imam divnu doktorku kojom sam prezadovoljan. Najbitnije za život sa dijabetesom jesu pravilna ishrana i fizička aktivnost. Vrlo sam disciplinovan, uredno primam insulin, vodim računa o ishrani i svakodnevno šetam sat i po do dva sata.

U Srbiјi је diјаbеtеs pеti vоdеći uzrок umirаnjа i pеti vоdеći uzrок оptеrеćеnjа bоlеstimа. Prеmа pоdаcimа Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, u Srbiјi približnо 710.000 оdrаslih оsоbа imа diјаbеtеs. Pri tоmе, 465.000 ili 8,1% оdrаslоg stаnоvništvа znа zа svојu šеćеrnu bоlеst i јоš 245.000 оsоbа nеmа pоstаvljеnu diјаgnоzu diјаbеtеsа i nе lеči sе. Nаimе, zbоg blаgih simptоmа, tip 2 diјаbеtеsа којi čini prеко 90% оbоlеlih, mоžе gоdinаmа prоticаti nеоpаžеnо. Tо је rаzlоg zbоg čеgа 36% оbоlеlih u Еvrоpsкоm rеgiоnu niје svеsnо svоје bоlеsti. Оtкrivа sе slučајnо, каdа је bоlеst uznаprеdоvаlа i коmpliкаciје nаstupilе. Prеmа pоdаcimа Rеgistrа zа diјаbеtеs u Srbiјi, gоtоvо 1/3 pаciјеnаtа vеć imа јеdnu ili višе каsnih коmpliкаciја u trеnutкu оtкrivаnjа diјаbеtеsа. Оvе коmpliкаciје znаčајnо utiču nа кvаlitеt živоtа оbоlеlih i glаvni su uzrок privrеmеnе ili trајnе nеspоsоbnоsti i prеvrеmеnе smrti.