Садржајна и посећена трибина о дијабетесу

Синоћ је у препуној Сали нашег Едукативног центра одржана трибина о дијабетесу, којом је Дом здравља Ваљево наставио обележавање Дана борбе против дијабетеса. О појединим аспектима ове све распрострањеније масовне незаразне болести говорили су лекари Саветовалишта за дијабетес: др Славица Ускоковић, др Наташа Станковић, др Јелена Гајић и др Бојана Стојковић, затим прим. др Јасмина Лукић из Саветовалишта за исхрану, педијатар др Јелена Јовановић, гинеколог-акушер др Душко Антонић и главна патронажна сестра Весна Павловић. Осим података о распрострањености дијабетеса у свету и код нас, теме су биле: Клиничка слика и дијагностика дијабетеса, Терапијски приступ дијабетесу и значај физичке активности, Правилна исхрана као превенција болести, Компликације дијабетеса, Диабетес меллитус тип 1, Дијабетес у трудноћи и Рад Саветовалишта за дијабетес Дома здравља Ваљево. Значајну подршку и овога пута пружили су нам наставници и ученици Медицинске школе.

Дијабетес меллитус или шећерна болест је хронично обољење које се јавља услед системског поремећаја метаболизма угљених хидрата. За ову неизлечиву болест карактеристичан је повишен ниво шећера у крви (хипергликемија). Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавно-здравствени проблем. Према процени Института за јавно здравље Србије, од дијабетеса болује приближно 710.000 особа или 12,4% одраслог становништва (у Ваљеву преко 8.000). Број особа са типом 2 дијабетеса је многоструко већи (95%) у односу на особе са типом дијабетеса 1. Око 36 % особа са типом 2 дијабетеса нема постављену дијагнозу и не зна за своју болест. Готово трећина пацијената већ има једну или више касних компликација у тренутку откривања дијабетеса, које значајно утичу на квалитет живота оболелих и главни су узрок привремене или трајне неспособности и превремене смрти. Преваленција дијабетеса расте са годинама старости и процењује се да је готово половина оболелих старија од 65 година. Код старијих особа тип 2 дијабетеса открива се релативно касно, када су већ присутне кардиоваскуларне компликације. У Србији, као и у многим земљама у транзицији, дијабетес је пети водећи узрок морбидитета и морталитета. Фактори ризика за добијање дијабетеса су: генетски фактор, стрес, гојазност, физичка неактивност, а у ризичне групе спадају особе које прекомерно конзумирање шећера и слаткиша, труднице услед стреса и особе са оштећењем панкреаса. Са порастом учесталости неправилне исхране и физичке неактивнисти код деце, тип 2 дијабетеса у детињству има потенцијал да постане глобални јавно здравствени проблем који це довести до озбиљних последица.

Дирљив утисак на све присутне оставило је сведочење десетогодишње Саре Јаневски, ученице четвртог разреда ОШ „Сестре Илић“ и њене мајке Милице. Оне су отворено говориле о животу са дијабетесом типа 1, који има Сара, и како се носе са тим. Уз подршку родитеља, учитељице и другара из разреда, Сара је одличан ђак са свим петицама, иде у Музичку школу и свира клавир, већ је освојила награду за сопствену композицију, игра се и живи као сва остала деца. Наравно, константно мора да контролише ниво шећера и води рачуна о исхрани, а откада има инсулинску пумпу живот јој је много олакшан. Милица Јаневски је као велики проблем изнела непостојање дечјег ендокринолога у Ваљеву, тако да често морају да путују у Београд на прегледе и контроле. Њихова порука је да се са дијабетесом мора и може живети, уз придржавање свих медицинских препорука и праћења специфичности детета. Свој случај изнео је и педесеттрогодишњи Зоран Радојчић, који је у марту ове године открио да има ниво шећера 22, као и висок притисак, холестерол и триглицериде. Уз сталне консултације са др Славицом Ускоковић, координатором нашег Саветовалишта за дијабетес, дисциплиновано поштовање упутстава о терапији, исхрани и свакодневним шетњама, за три месеца спустио је ниво шећера на горњу дозвољену границу, престао да прима инсулин и сада болест држи под контролом само уз таблете.

Присутна је била и Теодора Спасојевић, ученица седмог разреда ОШ Андра Савчић, која од дијабетеса типа 1 болује од седме године, са својим другарима и наставницом физичког васпитања Весном Николић. Професорка нам је пренела искуства са трибине коју су недавно организовали у својој школи, на којој је Теодора говорила о свом случају, а на којој је учествовала и др Вера Јокић из Дома здравља, Теодорин изабрани лекар. Још неколико присутних здравствених и просветних радника укључило се у дискусију, уз закључак да родитељи морају бити отворени и да се болест не сме крити у школи. У публици је било учитеља и дјака из више ваљевских школа, што је свакако драгоцено за преношење порука са ове трибине у осетљиву популацију, јер се и дијабетес типа 2 све чешће јавља у школском узрасту, због гојазности и физичке неактивности.

После дуже паузе, Саветовалиште за дијабетес у нашој установи отворено је 1. октобра 2015. До сада је отворено преко 200 дијабетичних картона и прегледано преко 400 људи. Радно време је понедељком и средом од 14 до 16 часова. Уз индивдуални здравствено-васпитни рад, у Саветовалишту се спроводе антропометријска мерења, мерење тензије, израчунавање БМИ и контрола гликемије. Може се закључити да је успела намера Дома здравља да заједно са представницима школа и установа, са својим пацијентима и суграђанима, скрене пажњу шире заједнице на велики проблем који појединцима и друштву доноси дијабетес, као све заступљенија болест савременог човека.