Патронажа у обележавању Светског дана борбе против СИДЕ

У четвртак 1. децембра на Градском тргу је одржана традиционална акција посвећена Светском дану борбе против СИДЕ, у којој је учествовала и Служба поливалентне патронаже. Циљ акције је био да се грађани упозоре на факторе ризика који могу довести до заражавања и обољевања, а заједнички су је организовали Завод за јавно здравље, Дом здравља, Црвени крст, Омладина ЈАЗАС-а и Медицинска школа. Пролазницима су дељени пропагандни материјали и кондоми, које су обезбедили Град Ваљево, Дом здравља Ваљево и „Вегапхарм“. Акција је и медијски пропраћена тако да су се на тај начин јавности обратили представници установа, међу њима и Славица Филиповић из Патронаже:

-Заиста је важно младима указати на опасност од овакве болести, на то колико је важан први сексуалан контакт јер у животу младе особе може да буде фаталан и остави последице за цео живот. Да до тога не дође, Поливалнетна патронажна служба са својим сарадницима: Заводом за јавно здравље, Црвеним крстом и Медицинском школом, спроводи активности здравствено-васпитног карактера кроз изложбе, предавања, креативне радионице, у мањим или већим групама. Радимо и вршњачку едукацију, односно обуку школске омладине како би они пренели знање својим вршњацима. То је јако значајно и резултати вршњачке едукације су веома добри.

Непосредан контакт је прилика за разбијање предрасуда код грађана, потврдио је Александар Томић, председник Омладине ЈАЗАС-а Ваљево:

-Путеви преноса ХИВ-а су познати: незаштићени сексуални контакт, преко инфициране крви и са мајке на дете. Других путеви преношења вируса нема, све врсте социјалних контаката су апсолутно безбедне и због тога људи не треба оболеле да стигматизују и дискриминишу на било који начин. Такође се тежи да се употреба терапије, чији је обухват повећан за 10 милиона људи од 2007. до 2016. године, још више повећа и да се покуша ХИВ претворити у једну хроничну инфекцију, уз квалитетан живот оболелих. Истина је, на жалост, да је то смртоносна болест, зато боље спречити него лечити.

У суботу је на Градском тргу организовано двочасовно бесплатно, поверљиво и анонимно тестирање на ХИВ, које је организовала Асоцијација „Дуга“ из Шапца у специјализованом возилу Министарства здравља. Иначе се овогодишња кампања у Републици Србији реализује под слоганом „Тестирање је у моди. Тестирај се на ХИВ”. Процене УНАИДС-а указују да је скоро 37 милиона особа живело са ХИВ-ом у свету крајем 2015. године (26 милиона у региону субсахарскеАфрике), а да је 2,1 милиона особа било новоинфицирано ХИВ-ом у 2015. години. Такође, процене УНАИДС-а указују да је у периоду 2000–2015. године број нових ХИВ инфекција у свету смањен за 35%, а умирање од АИДС за 28%, што представља 8 милиона спашених живота. Ово је резултат спроведених успешних националних ХИВ програма, који су били подржани од стране цивилног сектора и бројних других партнера. Међутим, у последњих пет година се не региструје смањење нових ХИВ инфекција међу одраслима, а у неким регионима тај број расте (нпр. у источној Европи и централној Азији регистрован је пораст од 57% на годишњем нивоу у периоду 2010–2015. година). Процењује се да тренутно тек 60% особа инфицираних ХИВ-ом у свету зна свој статус, односно има дијагностиковану ХИВ инфекцију. Процене указују да 30% до 50% особа не зна свој ХИВ статус међу 2,5 милиона особа које живе са ХИВ-ом у региону Европе.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” од почетка епидемије, 1985. године, па закључно са 20. новембром 2016. године, у Републици Србији је регистровано 3440 особа инфицираних ХИВ-ом, од којих су 1833 особе оболеле од АИДС-а, док су 1093 особе умрле од АИДС-а, а још 108 особа инфицираних ХИВ-ом од болести или стања која нису повезана са ХИВ инфекцијом. Као и ранијих година и ове године сексуални пут преноса је доминантан (83%), посебно незаштићени анални сексуални односи међу мушкарцима (68%), како међу новооткривеним особама инфицираним ХИВ-ом, тако и међу оболелима (65%) и умрлима од АИДС-а (око 50%). Међу новодијагностикованим ХИВ позитивним особама у периоду јануар–новембар 2016. било је 11 пута више мушкараца у односу на жене. Према званично доступним подацима у Србији тренутно живи 2239 особа инфицираних ХИВ-ом, а процењује се да у нашој земљи још око 1100 особа не зна да је инфицирано. Знајући да ХИВ инфекција може дуги низ година протицати без икаквих знакова и симптома, једини начин да се открије је да се особа која је имала неки ризик тестира на ХИВ.