Медицинска едукација у Едукативном центру Дома здравља Ваљево

Крај године у Едукативном центру Дома здравља Ваљево обележило је неколико медицинских едукација. У понедељак 26. децембра одржана је медицинска едукација за лекаре, медицинске сестре и здравствене техничаре нашег Дома здравља, у оквиру рада Комисије за превенцију интрахоспиталних инфекција ДЗ Ваљево. Др Татјана Вујачић из Завода за јавно здравље Ваљево, председник Комисије за превенцију интрахоспиталних инфекција ДЗ Ваљево, одржала је предавање на тему ,,Превенција и контрола крвнопреносивих инфекција у ДЗ Ваљево'', док је Владимир Димитријевић, главни техничар Службе за кућно лечење и негу ДЗ Ваљево, члан Комисије за превенцију интрахоспиталних инфекција, говорио на тему ,,Безбедно давање ињекција''. Едукацију је пратио велики број запослених наше установе. Говорило се о поштовању процедура и стандарда у свакодневном раду, али и реаговању у неким ванредним ситуацијама, све у циљу безбедности пацијената и здравствених радника. Акенат је био на Б и Ц хепатитису и ХИВ инфекцији, као и на имунизацији особа које су изложене ризику.

Следећег дана, у уторак 27. децембра, у оквиру акредитоване медицинске едукације одржана су два стручна састанка.,,Дијететски суплементи на тржишту: улога здравствених радника у правилној примени и спречавању злоупотребе“ била је тема о којој су лекарима, сестрама и техничарима предавачи били Прим. др сци мед. Марија Младеновић из Опште болнице Ваљево и ВСС Спец. ЈЗ Славица Филиповић из Дома здравља Ваљево. Др Младеновић истиче да је на тржишту велики број суплемената и тешко их је контролисати, због чега је важна улога коју здравствени радници могу да имају: пре свега у контроли, затим у едукацији становништва, како би узимали оне квалитетне и то само када су потребни. Рекламе формирају лажну слику о томе како није важно како живимо и како се хранимо, јер за све постоји решење у виду суплемената. Најпродаванији и најмање контролисани, а највише препоручивани су препарати са врло малим ефектом у здравој популацији. Оно што стварно има оправдања, каже др Младеновић, јесте примена витамина Д у првој години живота, витамина К у породилишту и до краја трећег месеца код деце на природној исхрани, као и суплементација гвожђа код ризичних група, као што су труднице, превремено рођена деца и деца у развоју...

,,Превенција ризичних облика понашања код школске деце и омладине кроз методе здравствено васпитног рада “ била је тема другог стручног састанка чији су предавачи били ВСС Спец. ЈЗ Милица Ранковић и ВСС Спец. ЈЗ Славица Филиповић. Патронажне сестре са великим искуством пренеле су облике и методе рада које примењују у раду са основцима и средњошколцима, значај здравствено-васпитног рада у школама, са врло осетљивом популацијом, која лако може да склизне у ризичне облике понашања у адолесцентским годинама. Најчешће теме су: лична хигијена, правилна исхрана, злоупотреба психоактивних супстанци, ризични облици сексуалног понашања-односно очување репродуктивног здравља и заштита од трудноће, као и заштита од полно преносивих болести укључујући и превенцију од ХИВ инфекција, превенција вршњачког насиља итд. Један од циљева је њих анимирати и укључити их као партнере, промотере здравља и вршњачке едукаторе.